Події

З початку року поліція Житомирської області отримала понад 9 тис. звернень про домашнє насильство, понад 8 тис. з яких – від жінок

28 November 2022, 16:50

З початку року поліцейські склали більш ніж 10 тисяч адміністративних протоколів за домашню тиранію (частина з них - повторно). Ще у 40 випадках були розпочаті досудові розслідування через систематичне вчинення домашнього насильства. У такому разі кривдникам може загрожувати дворічне позбавлення волі.

Про це 28 листопада повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«За інформацією Управління превентивної діяльності ГУНП області, на повідомлення та заяви про факти вчинення домашнього насильства оперативно реагують дільничні офіцери та поліцейські офіцери громад, інспектори з ювенальної превенції, поліцейські груп реагування патрульної поліції. Також у містах Житомирі, Коростені, Бердичеві та Звягелі діють спеціалізовані цілодобові мобільні групи. У таких підрозділах правоохоронці пройшли спеціальне навчання для роботи з жертвами домашнього насильства та їх кривдниками. Окрім того, вони беруть активну участь в інформаційних та освітніх кампаніях, що дозволяють донести до широкого кола населення можливості для захисту від таких правопорушень.

За статистикою, найчастіше звернення про домашнє насильство надходять від жінок (понад 8,3 тисячі), ще 1,5 тисячі таких повідомлень надійшло від чоловіків і 6 – від дітей. Загалом з початку року працівники поліції склали 10 160 протоколів про адміністративні правопорушення за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) КУпАП», - йдеться в повідомленні.

Одним із способів негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення є винесення працівниками поліції термінового заборонного припису.

«Пріоритет надається безпеці постраждалих. Тож з початку 2022 року поліцейські винесли 2 772 заборонних приписи стосовно кривдників, що містили наступні заходи: заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою та входити й перебувати в місці проживання (перебування) постраждалих членів сім’ї, зобов’язання кривдника залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи. У 17 випадках кривдникам, що були власниками мисливської зброї, анульовані дозволи на право її зберігання та носіння до рішення суду», - зазначають у пресслужбі ГУНП.

Аби попередити рецидив, правоохоронці працюють з сім’ями, де раніше реєструвалися випадки домашнього насильства. Для цього створені відповідні обліки, на яких нині перебувають понад 3,6 тисячі осіб. За потреби до таких заходів залучаються соціальні працівники. Водночас за систематичне вчинення домашнього насильства за 40 фактами були розпочаті кримінальні провадження за ст. 126-1 (Домашнє насильство) КК України. Законодавством такі протиправні дії караються громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або піврічним арештом, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на строк до 2 років.

Ще за 2 фактами розслідування розпочаті за ст. 390-1 (Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників) КК України. Причетним загрожує арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до 2 років.

Правоохоронці закликають громадян не замовчувати випадки домашньої тиранії.

«Якщо ви стали жертвою насильства у родині або вам відома інформація про особу, відносно якої вчиняється насильство, зателефонуйте за номером 102, або зверніться на безкоштовну «гарячу лінію» з протидії домашньому насильству за номерами: 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного), 116 123 (з мобільного), 0 800 213 103 (Контакт-центр системи безоплатної правової допомоги)», - додають у поліції.


Як повідомляв Житомир.info, 16 листопада 2022 року в селі Березівка Горщиківської громади Коростенського району чоловік побив 41-річну дружину, а на ранок жінка не прокинулася. Чоловік повідомив поліції про смерть дружини. Виявилося, що причиною стали завдані ним тілесні ушкодження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: домашнє насильство 
Матеріали по темі