Фоторепортаж

«Рецепт» окопних свічок від житомирських волонтерів. Фоторепортаж

30 November 2022, 09:37

Посильно допомагати захисникам – для українців нині це норма життя. Люди з усієї України збирають кошти, шиють, варять, печуть, консервують, власноруч виготовляють різноманітні прилади та речі, необхідні на фронті. Одним зі способів допомогти захисникам, а отже й наблизити перемогу, є виготовлення окопних свічок. Над цим працює багато житомирян та місцевих волонтерських майстерень.

Волонтери розповідають, що окопна свічка – це іноді єдиний спосіб для військових на «нулі» зігрітися чи приготувати їжу, бо не завжди є можливість запустити генератор. Виготовляють їх з жерстяних бляшанок, картону, парафіну, стеарину чи воску. Є ще модифіковані варіанти – коли замість картону використовують дерев'яну стружку. За місяці роботи люди експериментальним шляхом вже вдосконалили «рецепт» окопних свічок, щоб вони мінімально давали кіптяву та максимально – тепло. Про це Житомир.info розповіла волонтерка Вікторія Боровська. Вона разом з іншими волонтерами щотижня виготовляє від 300 великих до 600 маленьких свічок, хоча мають змогу збиратися лише 2 рази на тиждень.

«Ми на практиці побачили, що менше кіптяви дають свічки, в яких використано 50% парафіну та 50% стеарину. Свічки з натурального воску, на жаль, для таких цілей робити не дуже хороша ідея: вони дають більше кіптяви, коли заливаєш ними картон. Окрім того, у складі натурального воску є різноманітні природні домішки, ефірні олії, які у маленькому замкненому просторі можуть викликати негативні реакції людського організму. Особисто я навіть отруїлася такою свічкою. Такі свічки підійдуть тільки для використання на відкритому просторі. Якщо ви робите свічки з воску, обов'язково пишіть на них попередження», – радить жінка.

За її словами, другою важливою складовою для окопної свічки є жерстяна баночка. Вона не має бути дуже високою, найефективнішими та найекономнішими є свічки, виготовлені з баночок висотою до 7 см.

Маленька свічка горить півтори години, велика – до 4 годин.

Процес виготовлення простий: смужки картону (на кілька міліметрів вужчі за висоту баночки) скручуються не надто щільно і кладуться в баночку. Туди вставляють гніт з картону та заливають розтопленим парафіном зі стеарином і залишають застигати.

Волонтери розповідають, що військовим полюбилися свічки, які виготовляють з бляшанок з-під котячого корму. Вони мають ергономічну форму, мало важать та дозволяють захисникам нагріти чай, просушити речі практично у будь-яких умовах.

Навіть під час відключень світла майстрині продовжують працювати: вони облаштували конструкцію, яка дозволила розігріти парафін за допомогою окопної свічки та цеглин. Кажуть, така конструкція буде ефективна і для цивільних – за умови відсутності світла, на ній можна приготувати їжу. Але зазначають, що використовувати такі саморобні свічки всередині квартир чи житлових приміщень не варто.

Майстерня отримує досить багато волонтерської допомоги: нові бляшанки надає консервний завод, картон – картонний комбінат, віск – церкви, нарізають картон у друкарні, а для скручування картону їм подарували спеціальну «м'ясорубку». Проте кожен завжди може долучитися та допомогти наблизити перемогу. Для цього можна:

• принести порожні бляшанки. Вони мають бути чисті, сухі, а верхня кришка має бути відірвана, щоб не витрачати час волонтерів на підготовку бляшанок. Висота бляшанок має бути не більшою за 5-7 см;

• принести парафін/стеарин. Також можна принести поламані чи старі свічки або задонатити на купівлю стеарину чи парафіну. Волонтери кажуть, що не потрібно соромитися донатити навіть 1 гривню, головне – лише перевіреним людям;

• долучитися до однієї з майстерень у своєму місті (контакти можна легко знайти у соцмережах) або ж виготовляти самостійно вдома. Волонтери кажуть, що основи виготовлення окопних свічок можна дізнатися з Youtube або ж подивитися в українській Facebook-групі з виготовлення окопних свічок, а деталі та специфіку за потреби волонтери можуть пояснити вже в майстернях.

Волонтери називають три найбільші майстерні у Житомирі, яким можна допомогти або ж попросити окопні свічки для своїх рідних-військових. Можна звернутися до їх представниць: Софії, Вікторії, Тетяни.

Також волонтери зазначають, що весь час різні люди долучаються до цієї справи і оголошують збір бляшанок, воску тощо у соцмережах, тож завжди можна знайти тих, кому потрібна допомога матеріалами для виготовлення окопних свічок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: волонтер волонтерство свічка майстерня  
Матеріали по темі