Події

Зламали близько тисячі акаунтів у соцмережах та видурили майже 2 млн грн: у Житомирській області викрили групу хакерів-шахраїв

1 December 2022, 13:20

На Житомирщині СБУ блокувала злочинну групу кібершахраїв у соцмережах, через які постраждало більше тисячі українців.

Про це 1 грудня повідомила пресгрупа Управління СБ України в Житомирській області.

«Кіберфахівці Служби безпеки України задокументували діяльність злочинної групи хакерів, яка діяла на Житомирщині. Встановлено, що кібер-шахраї зламали близько тисячі акаунтів українців у соціальних мережах та видурили у них майже 2 мільйони гривень», – йдеться у повідомленні.

Для зламу облікових записів користувачів зловмисники використовували фішингові посилання – спочатку вони «пропонували» роботу в інтернеті, для отримання більш детальної інформації про неї потрібно було перейти за посиланням – нібито для авторизації.

Для перегляду «даних про вакансії» громадяни вводили логін і пароль до своїх акаунтів, які ставали автоматично відомі спільникам.

Отримавши доступ до сторінок постраждалих, вони розсилали їх друзям повідомлення з проханням позичити гроші.

Приводами для перерахунку коштів були хвороби чи ДТП, вартісні ліки чи банальне «поповнення рахунку мобільного телефону». Щоб не викликати підозр, сума, яку кібер-шахраї просили перерахувати одноразово, була 200 гривень.

Отримані гроші зловмисники спочатку виводили на небанківські платіжні системи, а згодом – на платіжні картки і криптовалютні рахунки.

Злам одного акаунта приносив спільникам прибуток від 2 до 7 тисяч гривень – залежно від кількості довірливих друзів та популярності скомпрометованого облікового запису.

Досудове розслідування встановило причетність до злочинної кібергрупи троє мешканців Житомирщини – усі віком від 24 до 26 років.

Для «продуктивної» роботи упродовж року їм знадобилися лише початкові знання у сфері інформаційних технологій, один ноутбук, декілька терміналів мобільного зв’язку та сотні Sim-карток, а також банківські картки. Їх було вилучено наприкінці минулого року у ході санкціонованих обшуків за місцями постійного і тимчасового проживання фігурантів справи.

Наразі за матеріалами Служи безпеки України учасникам злочинної групи повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

- ч.3 ст.27 (види співучасників),

- ч.3 ст.28 (вчинення злочину організованою групою),

- ч.4 ст.190 (шахрайство),

- ч.2 ст.361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку).

Документування проводили співробітники кіберпідрозділу Управління СБ України в Житомирській області у співпраці з Кіберполіцією і слідчими ГУНП у регіоні за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Пресслужба ГУНП у Житомирській області уточнює, що схему налагодили троє молодих чоловіків.

«Шахрайську схему налагодили троє чоловіків у віці 24-26 років. Фігуранти пропонували користувачам роботу в інтернеті, а тим, хто зацікавився пропозицією, надсилали фішингове посилання нібито для авторизації. За посиланням громадяни вказували дані для входу в облікові записи, які автоматично ставали відомі зловмисникам. Отримавши доступ до сторінок, змінювали паролі. Далі від імені зламаних користувачів розсилали прохання про позику. Аби не викликати підозри, просили невеликі суми, близько 200 гривень», – пише поліція.

Зазначено,В оселях фігурантів було проведено обшуки. Вилучено мобільні телефони та sim-карти, які використовувалися у протиправній діяльності.

Як повідомляв Житомир.info, 26 жовтня 2022 року у поліції розповідали про викриття жителя Житомирської області у шахрайстві з криптовалютою: хлопець заволодів електронними коштами на суму 22 тис. грн

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайство СБУ хакер  
Матеріали по темі