Фоторепортаж

Як зробити різдвяну листівку власноруч. Покроковий майстер-клас для дітей та дорослих від житомирської майстрині

9 December 2022, 16:03

Традиція надсилати листівки на свята є актуальною зараз, коли багато українців вимушено знаходяться далеко від своїх рідних. Листівка, зроблена власноруч, - це гарний спосіб поділитися частинкою тепла зі своїми близькими та рідними.

Тож у День різдвяної листівки ми спільно з Житомирським обласним Центром дитячої та юнацької творчості підготували два майстер-класи з виготовлення різдвяних листівок.

Провела майстер-клас керівник гуртка “Фітодизайн” Вікторія Ярошенко.

“Листівка, виготовлена власноруч, - це один з бюджетних, але водночас дорогих, душевних подарунків. Цінна й увага, і той час, який ти проводиш зі своїми дітьми, виготовляючи такі листівки. Цей вид творчості заспокоює дітей і дає їм можливість не лише відволіктися, а й розвинути творче мислення, дрібну моторику. Дуже часто дітки під час такої роботи починають говорити на теми, які їх турбують і про які вони рідко говорять у повсякденні. Це допомагає батькам краще зрозуміти своїх дітей. Виготовлені власноруч листівки можна надіслати рідним і друзям або ж порадувати ними наших захисників. Також цей вид творчості - гарне заняття під час відключень світла.

Сьогодні я розкажу, як виготовити листівки різного рівня складності.

Листівка “Різдвяний янгол”

Для роботи потрібні: лист цупкого картону, лист паперу, клей, ножиці, канцелярський ніж (тільки з допомогою та під наглядом дорослих!).

За бажанням можна використати у роботі фігурний дирокол, фігурні ножиці. Все це можна придбати у канцелярських магазинах або магазинах для творчості.

Хід роботи:

Роздрукувати на звичайному папері заготівку. Можна використати запропоновану або ж пошукати у Google зображеннях за запитом “різдвяна витинанка”. Якщо можливості роздрукувати немає, витинанку можна обмалювати по контуру, приклавши до екрана лист звичайного білого паперу.

Складаємо малюнок навпіл та вирізаємо по контуру.

Розгортаємо вирізану фігурку, кладемо на дерев’яну дощечку та обережно канцелярським ножем прорізаємо по лініях. Пунктирні лінії не розрізаємо. Цю роботу краще виконувати дорослим.

По пунктирних лініях загинаємо вирізані частини фігурки.

Беремо лист картону та складаємо його навпіл. Можна зігнути не рівно навпіл, а залишити виступ на сантиметр. Декорувати край фігурними ножицями або ж вирізати хвилі звичайними ножицями.

Фігурку янгола промащуємо клеєм. Ті частини, які будуть виступати, промащувати клеєм не потрібно. Лише ті, якими фігурка кріпитиметься до картону. Розгладжуємо фігурку пальцями.

За допомогою фігурного дирокола створюємо сніжинки та інші різдвяні фігурки та у довільному порядку наклеюємо їх на картон. Можна декорувати листівку сніжинками не лише зовні, але й зсередини.

Якщо фігурного дирокола немає, можна згадати дитинство та разом з дітьми вирізати сніжинки ножицями, склавши квадратний шматочок паперу.

Пишемо на листівці побажання та надсилаємо своїм рідним.

На виготовлення листівки піде близько години.

Листівка “Різдвяний вінок”

Для роботи потрібні: лист цупкого картону, клейовий пістолет (при відсутності електроенергії можна замінити на свічку + клей для клейового пістолета), гілочки туї та самшиту, різноманітні сухі рослини, невеликі шишки, жолуді, пшениця, льон, овес, сушені цитрусові, шипшина, солома тощо. Гілочки туї та самшиту, жолуді та шишки можна зібрати на прогулянці, все інше можна знайти у магазинах для творчості або ж у продуктових магазинах (палички кориці, сушені ягоди, цитрусові).

Хід роботи: лист цупкого картону складаємо навпіл. За допомогою будь-якого круглого предмета малюємо олівцем коло.

Гілочки туї та самшиту розрізаємо на маленькі частини, промазуємо клеєм та наклеюємо на картон за формою кола.

Якщо немає клейового пістолета або немає електроенергії, то за допомогою свічки можна нагріти клейовий стержень для клейового пістолета. Щоб клей не загорівся, потрібно підносити його не зверху, а збоку.

Закінчивши перший, зелений шар, декоруємо його різноманітними гілочками, шишечками, елементами з соломи на власний розсуд.

Можна також прикрасити елементами з льняної нитки, яка продається як в магазинах для творчості, так і в магазинах господарських товарів. Наклеюючи нитку на попередньо намальований контур також можна створити додаткові елементи.

Пишемо на листівці побажання та надсилаємо своїм рідним. Таку листівку варто пересилати у коробочці.

На виготовлення листівки піде близько двох годин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: листівка майстер-клас  
Матеріали по темі