Новини компаній

​Різновиди літніх шин

12 December 2022, 11:12

Будь-яка сезонна гума має ряд відмінних рис, які відповідають кліматичним вимогам конкретної пори року. Так, для літніх покришок використовують жорстку гумову суміш, а малюнок протектора не відрізняється великою глибиною і агресивністю. Є й інші особливості, які допомагають літнім покришкам вдало справлятися з викликами вітчизняних погодних і дорожніх умов.

Особливості протектора літніх атовшин

Малюнок протектора літніх покришок можна визначити візуально. Зимовий варіант має більш грубий і глибокий рельєф, а також зовсім інший малюнок, який сильно відрізняється від літнього зразка. У літній гумі протектор не такий глибокий, ламелізація слабко виражена.

Слід також зазначити, що літні шини зроблені з гумової суміші, яка витримує дуже високі плюсові температури. Іншими словами, компаунд літніх шин більш жорсткий. Асфальт влітку досить гарячий, і шини повинні витримувати ці умови при розгоні і гальмуванні. Саме тому, як тільки температура падає нижче нуля, ця гума втрачає еластичність, і автомобіль може легко піти в занесення.

Типи протекторного малюнка

Розрізняють три типи протекторного малюнка в гумі для теплої пори року:

  • симетричний класичний;
  • симетричний спрямований;
  • асиметричний і асиметричний спрямований.

Класичний симетричний протектор є універсальним з точки зору умов експлуатації. Він помірно відводить воду з плями контакту, показує себе добре на трасі, в місті і навіть на ґрунтових дорогах, не надто гучний, досить довго служить і ідеально підходить для широкого кола споживачів.

Спрямований малюнок протектора значно впевненіше, ніж класичний, відчуває себе при попаданні в воду під час сильного дощу. Ефект аквапланування в таких шинах практично виключається. Однак, вони мають менший рівень акустичного комфорту, ніж попередні.

На особливу увагу заслуговує асиметричний протектор. За рахунок того, що одна зі сторін шини завжди буде зовнішньою, виробникам вдається помітно поліпшити деякі характеристики гуми, без шкоди для інших параметрів. Так, шашки на зовнішній стороні протектора тут міцніші і жорсткіші. Таким чином вдається домогтися поліпшення курсової стійкості. При цьому внутрішні сторони протектора отримують широкі водовідвідні канали, що забезпечує поліпшене протидії акваплануванню.

Ненаправлений асиметричний малюнок протектора покращує поведінку транспортного засобу на високих швидкостях. Різна будова функціональних зон плями контакту підвищує зчеплення з трасою. Курсова стійкість і рівень опору абразивному зносу, а також деформації під час активного маневрування покращується.

Спрямований асиметричний малюнок протектора розрахований на спортивний стиль управління на асфальтовому полотні. Вони мають поліпшену дренажну систему, так що для їзди по калюжах і під час дощу це відмінний варіант. У таких покришок істотно знижений ефект аквапланування.

Типи протектора за призначенням

Кожна модель літньої гуми розрахована на певні умови експлуатації. Про це свідчить і маркування на боковинах шин.

H/P – High Performance. Шосейна гума для їзди по рівним асфальтованим дорогам. Призначені для динамічного управління.

H/T – Highway Terrain. Їзди переважно по асфальту, боковини слабо захищені від механічних ушкоджень.

A/T – All Terrain. Універсальний варіант для асфальту, ґрунтовки і легкого бездоріжжя. Обладнані досить агресивним протектором, який забезпечує кращу ходимість і керованість на різних типах покриття.

M/T – Mud Terrain. Такі покришки призначені для комфортної їзди бездоріжжям. Мають агресивний протектор з великими шишками і глибокими дренажними канавками. Ці комплектуючі забезпечують відмінну керованість в екстремальних умовах, але показують низькі результати на асфальті. Оптимальні для розбитих доріг, колій, глини, заболочених місцевостей.

Тип профілю літньої гуми

Виділяють для види – з широким і низьким профілем. Низькопрофільна літня гума підвищує керованість на дорозі, добре входить в поворот на великій швидкості і майже не гріється. В цілому, вони створені для автовласників, які віддають перевагу швидкій і агресивній їзді. Але є тут і свої мінуси. Оскільки вітчизняні дороги ще дуже далекі від європейської якості, такі покришки можуть не витримати постійних ям, вибоїн та перешкод. Тим більше, на великій швидкості. Це неминуче призведе до пошкодження дисків, а значить, і до зайвих витрат. Тому низькопрофільні шини підходять тільки для ідеально рівних доріг.

Широкопрофільні покришки відрізняються відмінним зчепленням, курсовою стійкістю і керованістю в різних дорожніх умовах. Вони успішно протистоять механічному впливу на укріплені боковини, добре реагують на команди рульового колеса, швидко розганяються і гальмують. Широке центральне ребро забезпечує точність передачі рульового зусилля, потужні блоки плечової зони підвищують стійкість шини в поворотах.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шини літні шини автомобіль гума  
Матеріали по темі