Культура

У Житомирі стартував «Чемпіонат зі швидкочитання», який проводить міське управління культури

15 December 2022, 20:30

У Житомирі розпочався третій щорічний «Чемпіонат зі швидкочитання», який традиційно проходить у межах Національного тижня читання. За звання чемпіона зі швидкого читання змагаються діти віком від 7 до 12 років.

Дівчина зачитала текст, ніби скоромовку. Для тих, хто не вловив, про що мова, Віка роз’яснює: «Прочитала про дівчинку Лесю, яка була вередункою».

У свої 11 років Вікторія за 1 хвилину зуміла прочитати, вдумайтесь, 323 слова, і таким показникам дівчина завдячує бабусі.

«По-перше, мені допомагає моя бабуся, найкраща в світі. Ми кожного дня тренуємось, ми читали скоромовки, різні тексти. Я вже три роки поспіль беру участь у цьому конкурсі, і я була два роки чемпіонкою», - розповідає конкурсантка «Чемпіонату зі швидкочитання» Вікторія.

Бабуся зізнається: онука змалечку тягнулась до книги, от і результат.

«Коли Вікі був рочок, у неї вже були книжечки. Якщо проглянути фото, то майже на кожному біля неї книжечка. В три рочки вона букви всі знали і почала читати по складах. У чотири вона вже вільно читала. Як ішла до школи, то вона вже читала книги на 100-150 сторінок», - згадує бабуся Ольга Борецька.

Позмагатись у вправності читання привела семирічну доньку і пані Олена.

«Вирішили долучитися, тому що дитину хвалять за те, що вона у класі читає одна з найкращих», - каже мама дівчинки.

Дехто з учасників просто прийшов розважитись, як от 10-річний Матвій.

«Я люблю читати фантастику, казки, оповідання, все люблю читати. На швидкочитання вирішив піти заради розваги», - пояснює Матвій.

Заради розваги чи ні – головне, що діти читають і це дуже важливо, ділиться вчителька літератури.

«Книга дає можливість висловлювати гарно свої думки, розширити словниковий запас і зміцнити пам’ять. Це те джерело, яке ніколи не пересохне», - коментує Валентина Філіпенко.

Охочих показати свої здібності виявилось чимало: лише за першу годину комісія конкурсу зареєструвала та прослухала понад 30 дітей. І це не може не тішити – зізнається начальниця міського управління культури Ілона Колодій.

«Дуже важливо у час діджиталізації, щоб діти полюбили книгу, і мета цього заходу саме у цьому. У кожній категорії у нас буде 10 фіналістів і три переможці. Переможці отримають кубки «Чемпіона зі швидкочитання» та книжки», - каже Ілона Колодій.

Бажаючих взяти участь у конкурсі швидкочитання чекають в житомирському Домі української культури 16, 20, 21 грудня з 14:00 до 17:00.

Нагадаємо, 8 грудня наші журналісти дізнавалися які книги житомиряни читають під час війни та чи знизився попит на російськомовні видання.

Як повідомляв Житомир.info, починаючи з 3 грудня 2022 року щовихідних для дітей у житомирському парку працює резиденція святого Миколая.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: читання книга діти швидкочитання управління культури чемпіонат Колодій 
Матеріали по темі