Новини компаній

​COVID-19 та збої в роботі ШКТ

11 January 2023, 14:22

COVID-19 — вірусне захворювання, клінічна картина якого зазвичай має респіраторну симптоматику. Захворювання може як протікати дуже легко, непомітно для носія, так і призводити до важких ускладнень і навіть смерті. Щоб правильно проводити терапію, вчасно коригувати її, необхідно стежити не лише за температурою тіла та показниками оксигенації, а й за неспецифічними ознаками. Серед них — діарея при коронавірусі, біль у животі, відсутність апетиту.

Що викликає діарею при коронавірусі?

Дуже часто розлад стулу на тлі ковіда — результат лікування антибіотиками. Якщо проблема справді у цьому — лікар призначить дієту з легких для засвоєння, але поживних продуктів, пропише пробіотики. Ентерол дуже часто виявляється в списку рекомендацій фахівця: він допомагає відновити мікрофлору кишечника, покращує травлення, позитивно впливає на імунітет. Ще один обов'язковий компонент вирішення проблеми з діареєю — препарати для регідратації або напої з електролітами. Якщо стан гострий, завдає хворому багато страждань, терапевт може замінити протимікробний засіб на менш агресивний.

Складніше впоратися із ситуацією, коли діарея спровокована самим вірусом. SARS-CoV-2 може вражати слизові оболонки кишечника, печінку, підшлункову залозу. В цьому випадку не можна приймати протидіарейні засоби — вони лише заважають організму боротися з інфекцією. В такому випадку хворий вимагає постійної уваги лікаря, важливо не пропустити погіршення.

Групи ризику

Людям із хронічними захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту, порушеннями обміну речовин слід звернути особливу увагу на діарею при ковіді, блювоту, коліки, печію та інші симптоми. Потрібно обов'язково проінформувати лікаря про свій анамнез, а також повідомляти про будь-які зміни в стані. Хронічні запальні процеси в кишечнику, захворювання печінки, цукровий діабет повинні враховуватись при складанні плану лікування.

Навіть після повного одужання, діарея може турбувати ще деякий час. Дисбактеріоз — нормальний наслідок прийому антибіотиків та загального виснаження організму. В препараті Ентерол містяться бактерії Saccharomyces boulardii CNCM I-745, які швидко приведуть травний процес в норму, допоможуть кишечнику повернутися до повноцінного функціонування.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 ШКТ кишківник діарея  
Матеріали по темі