Здоров'я

Ендопротезування суглоба: відповіді на важливі питання від ортопедів-травматологів МЦ «Асклепій»

31 January 2023, 13:31

Що таке ендопротезування, коли і як проводиться, які особливості протеза та операції - розповідають ортопеди-травматологи медичного центру "Асклепій"

Що таке ендопротезування суглоба?

Ендопротезування суглоба - це процедура, під час якої суглоб замінюється на штучний. Протез повторює анатомічну форму суглоба та виконує функції, які були порушені.



Як відбувається ендопротезування колінного суглоба?

З'єднання утворюється двома поверхнями, що торкаються одна одної. У випадку колінного суглоба він утворений верхнім виростком стегнової кістки та нижньою частиною великогомілкової кістки. Якщо коротко, то це заміна всіх елементів суглоба.

З чого виготовляють протез і скільки він служить?

Класичний ендопротез кульшового суглоба складається з декількох частин – ніжки, головки та головки. Ніжка може бути зафіксована за рахунок “вбивання” у кістку під час операції – так звана безцементна фіксація прес-фіт (press-fit).

Але є ще цементні ендопротези. Вони застосовуються при низькій якості вихідної кістки (наприклад, при остеопорозі), цемент посилює міцність кістки і надійно фіксує протез.

Безцементна фіксація застосовується в основному у молодих пацієнтів із гарною якістю кісткової тканини.

Вартість та термін служби ендопротеза залежить від багатьох факторів. В середньому, тривалість служби ендопротеза в межах 20-25 років.

Які очікувані результати такої операції?


  • Зменшення або повне усунення болі при рухах в пошкодженому суглобі
  • Відновлення рухів в суглобі.
  • Матеріали є гіпоалергенними, тому навіть пацієнтам із схильністю до алергічних реакцій можливо проводити ендопротезування.
  • Відновлення функції суглоба забезпечить повернення пацієнта до повноцінного життя.

Скільки триває операція та як проходить реабілітація?

Тривалість операції ендопротезування залежить від багатьох факторів: типу ендопротеза, хірургічного доступу, статури пацієнта і т.п.

У стандартних випадках імплантація штучного колінного суглоба триває близько 2-2,5 години.

Після операції пацієнта переведуть до комфортної палати. У середньому тривалість перебування в стаціонарі становить близько 5 діб. За цей час пацієнт вже зможе пересуватися за допомогою милиць. Після виписки зі стаціонару пацієнт має пройти реабілітацію протягом 4-6 тижнів.

Де роблять ендопротезування суглоба та скільки це коштує?

При виборі клініки, звертайте увагу на кваліфікацію персоналу та матеріально-технічну базу клініки, можливість повної передопераційної діагностики. Вартість оперативного даного оперативного втручання в значній мірі залежить від типу протеза та особливостей пацієнта.

У медичному центрі "Асклепій" ендопротезування проводить провідний ортопед-травматолог, професор, доктор медичних наук Анкін Микола Львович.



Записатися на консультацію до лікаря можна за телефонами:

+38 (098) 046-33-03

+38 (095) 010 31 03

+38 (093) 170 01 03

https://asklepiy.com

З турботою про Вас, МЦ Асклепій

м. Житомир, вул. Покровська, 31

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Асклепій 
Матеріали по темі