Події

Суд зобов’язав громадську організацію звільнити землі оборони на околиці Житомира, які їй у користування надала облрада

15 February 2023, 16:19

Господарський суд Житомирської області визнав недійсним договір про ведення мисливського господарства на землях оборони, який був укладений у 2019 році між місцевими управлінням лісомисливського господарства та громадською організацією.

Про це 15 лютого Житомир.info повідомила пресслужба Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону

«У лютому 2023 року Господарський суд Житомирської області задовольнив позов Житомирської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону про визнання недійсним договору про ведення мисливського господарства на землях оборони, який укладено у 2019 році між місцевими управлінням лісомисливського господарства та громадською організацією», – йдеться у повідомленні.

Спецпрокурори довели в суді, що ведення мисливського господарства на землях оборони, у тому числі на діючому військовому полігоні, є незаконним та суперечить вимогам Земельного кодексу України, Закону України «Про використання земель оборони».

«З метою захисту інтересів держави, прокурори Житомирської спецпрокуратури звернулися до суду з позовом про визнання вказаного договору недійсним та звільнення земельної ділянки. Рішенням Господарського суду Житомирської області позовні вимоги спецпрокуратури задоволено в повному обсязі. Громадську організацію зобов’язано повернути землі оборони площею 3200 га орієнтовною вартістю понад 583 млн грн», – зазначають у САП.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень Житомир.info вдалося знайти рішення Господарського суду Житомирської області, про яке йде мова.

З матеріалів суду відомо, що позов був поданий заступником керівника Житомирської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону в інтересах держави (в особі Міністерства оборони України; Квартирно-експлуатаційного відділу м. Житомир; Житомирської обласної (військової) державної адміністрації) до Громадської організації «Мисливсько-рибальський клуб "Воїни Полісся"» та Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

«Заступник керівника Житомирської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону звернувся до Господарського суду Житомирської області з позовом в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу міста Житомир та Житомирської обласної (військової) державної адміністрації до Громадської організації "Мисливсько-рибальський клуб "Воїни Полісся" та Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства про визнання недійсним договору про умови ведення мисливського господарства ГО «Мисливсько-рибальський клуб «Воїни Полісся» від 28.08.2019 та застосування наслідків недійсності правочину», – йдеться у матеріалах суду.

У рішенні зазначено, що ГО «Мисливсько-рибальський клуб "Воїни Полісся"» зареєстрована за адресою: вул. Київське шосе, буд. 127, кв. 17, м. Житомир.

У викладі позицій учасників судового процесу сказано, що договір про умови ведення мисливського господарства громадською організацією від 28.08.2019 був укладений на виконання незаконного рішення Житомирської обласної ради.

Скриншот з рішення Господарського суду Житомирської області

Вказано також, що рішенням Житомирської обласної ради від 01.08.2019 громадській організації «Мисливсько-рибальський клуб «Воїни Полісся» було надано у користування мисливські угіддя загальною площею 3199,8 га. Йдеться про ділянки на території лісництв на околиці Житомира.

Скриншот з рішення Господарського суду Житомирської області

Зважаючи на встановлені обставини, суд ухвалив визнати недійсним договір про умови ведення мисливського господарства ГО «Мисливсько-рибальський клуб "Воїни Полісся"» від 28.08.2019, укладений між ГО та Житомирським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, та зобов`язати громадську організацію звільнити мисливські угіддя загальною площею 3199,8 га.

Скриншот з рішення Господарського суду Житомирської області

Зауважимо також, що на сайті Житомирської обласної ради оприлюднене рішення 25-ї сесії VII скликання від 01.08.2019 № 1534 «Про надання у користування мисливських угідь громадській організації «Мисливсько-рибальський клуб «Воїни Полісся».

Скриншот з сайту Житомирської обласної ради

Як повідомляв Житомир.info, 28 листопада 2022 року на сайті облради оприлюднили проєкт рішення, відповідно до якого Житомирська обласна рада хоче припинити право користування ДП «Баранівське лісомисливське господарство» мисливськими угіддями площею 16,3 тис. га та надати їх у користування ТОВ «Форест Полісся-22».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: САП землі оборони Господарський суд рішення угіддя лісгосп ГО  
Матеріали по темі