Здоров'я

Міністр охорони здоров’я закликав громадян інформувати про вимаганням грошей під час проходження МСЕК

16 February 2023, 09:45

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко закликав повідомляти про факти вимагання грошей під час проходження медико-соціальної експертної комісії.

Свій заклик Ляшко оприлюднив у Facebook 14 лютого.

«До роботи МСЕК є багато питань. І часто це обґрунтовано. Саме тому ми працюємо над їх реформуванням. Цей шлях є ні простим, ні швидким. Однак, маємо реагувати на існуючі виклики вже зараз. Тому закликаю всіх, хто зіштовхується з вимаганням грошей під час проходження медико-соціальної експертної комісії – допомогти нам зафіксувати такі факти, аби ми могли допомогти вам: звертайтеся в контакт-центр МОЗ за номером 0 800 60 20 19. Запевняю – реакція буде! Наші воїни воюють з зовнішнім ворогом – рф – на лінії фронту, а ми маємо перемогти внутрішнього – корупцію – тут», - наголосив міністр.

Раніше на засіданні 31 січня Кабінет міністрів підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров'я щодо реформування системи проведення медико-соціальної експертизи, ухваливши постанову, якою зобов’язано МОЗ разом з Мінсоцполітики подати до 1 квітня 2023 р. на затвердження Кабміну план заходів щодо етапів реформування системи проведення медико-соціальної експертизи;

«Зазначений план передбачатиме шляхи формування нових маршрутів пацієнтів з обмеженнями повсякденного функціонування, які б забезпечили отримання медичних та соціальних послуг з моменту виникнення потреб в них, незалежно від отриманого статусу, а також забезпечення прозорості адміністративних та інших процесів, у тому числі шляхом впровадження ІТ-інструментів. Одним із інструментів, що сприятиме детінізації роботи під час проведення медико-соціальної експертизи, стане запровадження на практиці прозорої процедури встановлення інвалідності на основі єдиних принципів Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я (МКФ). В Україні зазначену класифікацію було введено у квітні 2022 року, шляхом затвердження Національного класифікатора 030:2022 «Класифікатор функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я» (наказ Мінекономіки від 09.04.2022 № 810-22)», - інформує МОЗ.

Реформування служби медико-соціальної експертизи потребує внесення змін до 19 законів України, 39 постанов Уряду та 40 наказів різних міністерств та документів інших органів влади, а також повноцінне впровадження системи оцінки функціонування, життєдіяльності та здоров’я за МКФ лікарями, мультидисциплінарними реабілітаційними командами.

«Системна робота з реформування порядку встановлення інвалідності триває, наразі в Україні затверджено МКФ як національний класифікатор, підготовлено фахівців та навчально-методичні матеріали щодо використання МКФ у практиці, запроваджено роботу мультидисциплінарних реабілітаційних команд, відходимо від радянського підходу опіки над особами з інвалідністю до забезпечення дієвих інструментів адаптації таких людей до життя в суспільстві. Фокус на запровадження електронних інструментів, своєю чергою, має допомогти позбавитись і корупційної складової, що довгий час супроводжувала роботу МСЕКів», — підкреслив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Нагадаємо, в травні 2022 року у Житомирі викрили двох медиків на хабарництві за «допомогу» в оформленні групи інвалідності колишньому військовослужбовцю ЗСУ, який отримав поранення під час проведення Антитерористичної операції. 28 червня цього ж року до суду скерували обвинувальний акт стосовно лікаря-хірурга – одного з вимагачів.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі судили голову Житомирської МСЕК №2 Житомирського обласного центру МСЕ Житомирської обласної ради, який у червні 2021 року пообіцяв чоловіку за винагороду посприяти у встановленні ІІ групи інвалідності: вироком від 30 листопада 2021 року суд затвердив попередньо укладену угоду про визнання винуватості і призначив посадовцю 68 тис. грн штрафу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МСЕК хабар МОЗ Ляшко  
Матеріали по темі