Події

Цього року на Житомирщині вже відкрили 26 проваджень щодо незаконних порубок і перевезення деревини, але вилучене зазвичай повертають

17 February 2023, 17:21

На Житомирщині від початку 2023 року поліцейські активно виявляють ділків, що перевозять деревину без належного маркування та документів. Зокрема, за менш як два місяці правоохоронці відкрили близько 30 кримінальних проваджень, розповідає речниця ГУНП в області Алла Ващенко.

«З початку року за фактами або незаконних порубок, або незаконного перевезення деревини, відкрито 26 кримінальних проваджень, щодо всіх них тривають слідчі дії. Призначено експертні дослідження для встановлення всіх обставин і причетних осіб, яким згодом можна оголосити підозру на підставі зібраних доказів», – каже Алла Ващенко.


Втім, інколи кримінальне провадження закривається, не розпочавшись.

«Транспортний засіб, який перевозить деревину, поліцейські зупиняють на автодорогах. При цьому у водія або супровідної особи, якщо така є, може не бути всіх належних документів. Однак упродовж кількох годин, інколи впродовж доби, такі документи надаються підприємством, яке є замовником цієї деревини», – роз’яснює Алла Ващенко.

В іншому ж випадку, вантажівки з нелегальним лісом доправляють на поліцейський спецмайданчик, і тоді їхню долю вирішує суд.

«Поліцейські на місці події, як правило, затримують транспортний засіб разом з вантажем, який він перевозить, та доставляють його до відділів, або спецмайданчиків. Слідчі звертаються до суду з клопотанням про накладання арешту на майно, оскільки воно є речовим доказом у кримінальному провадженні. Уже залежить від рішення, яке ухвалить суд, воно буде знаходитись в місцях спеціального зберігання, поки кримінальне провадження не піде до суду і не буде винесений вирок, або за рішенням суду повернуто власникові, оскільки там вбачаються якісь інші обставини», – каже речниця ГУНП в Житомирській області.

Втім, як показує практика, ділиться Алла Ващенко, нелегальну деревину повертають власникам.

«На жаль, у багатьох випадках і транспортні засобі, і деревина повертаються власникам. Не дивлячись на те, що є обставини, які вказують, що вона незаконно була зрубана, що вона вкрадена. Тут є дуже багато об’єктивних чинників. До прикладу, до цього часу у нас є необліковані лісомасиви. Тобто, немає власника, а отже формально не може бути ознак складу кримінального правопорушення, хоч ми і розуміємо, що деревина незаконно зрізана. Тому тут дуже багато нюансів виникає у ході розслідування», – зауважує речниця ГУ Нацполіції у Житомирській області.

Натомість, якщо провину порушників доведуть, за незаконну порубку та перевезення їм загрожує штраф або ж взагалі позбавлення волі.

«Передбачена відповідальність від штрафу, що складає від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, аж до позбавлення волі терміном до трьох років. Якщо дії вчинені повторно, або групою осіб, або спричинили тяжкі наслідки, або вони вчинені на заповідних територіях, то відповідальність зростає. Кваліфікується за іншими частинами цієї ж статті і максимально може досягати семи років позбавлення волі», – коментує речниця ГУНП в Житомирській області Алла Ващенко.

Як повідомляв Житомир.info, 16 лютого 2023 року в Олевській громаді Житомирській області затримали вантажівку з колодами: водій показав документи, але поліцейські в них засумнівалися.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дерево дерева деревина ліс колода вирубка порубка  
Матеріали по темі