Події

Начальницю Житомирської митниці та її спільників, яких викрили на системній корупції, заарештували з правом внесення застави

3 April 2023, 15:00

За клопотанням столичної прокуратури суд заарештував начальницю Житомирській митниці та двох її спільників, викритих на корупції.

Про це 3 квітня повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

«За клопотанням Київської міської прокуратури судом обрано запобіжні заходи начальниці Житомирської митниці, керівнику відділу та митному брокеру, викритим в організації корупційної схеми одержання неправомірної вигоди за безперешкодне оформлення товарів, які завозяться на митну територію України (ч. 3 ст. 368 КК України). За рішенням суду очільниці Житомирської митниці обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 805 тис. грн, керівнику відділу - у вигляді тримання під вартою із заставою 805 тис. грн, митному брокеру - у вигляді тримання під вартою із заставою 671 тис. грн», - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, вказані особи організували корупційний механізм митного оформлення імпортних товарів, пропонуючи надання незаконних послуг з приховування товару від митного контролю, підміни номенклатури тощо. Ціни на такі послуги коливались від 200 гривень до 400 доларів США за одну декларацію в залежності від виду послуги, номенклатури товару та країни походження товарів. Правоохоронці задокументували декілька епізодів передачі підозрюваним грошових коштів за надані «послуги» з митного оформлення. Затримали фігурантів «на гарячому» під час отримання чергового траншу неправомірної вигоди у сумі 2 тис. доларів США та 50 тисяч гривень.

У межах слідства перевіряється причетність інших службових осіб митниці до протиправної схеми. Слідчі дії у кримінальному провадженню тривають.

Довідково: санкція інкримінованої статті передбачає до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади та займатись певною діяльністю та строк до трьох років, та з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, надвечір 30 березня соцмережами ширилося відео затримання в Житомирі на вулиці Перемоги довіреної особи начальниці Житомирської митниці. Вранці 31 березня СБУ повідомила про припинення масштабної корупційної схеми на Житомирській митниці: керівництво установи систематично «обкладало даниною» місцевих бізнесменів, які імпортували в Україну різноманітні товари. 31 березня у ДБР розповіли про схему на Житомирській митниці: за окрему плату оформлювали ввезені автомобілі за нульовою ставкою, бюджет втратив понад 2 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2021 року переможцем конкурсу на посаду начальника Житомирської митниці стала Ільїнська Ольга Анатоліївна, яка на початку своєї трудової кар’єри майже 9 років працювала в житомирській школі №22: лаборант кабінету хімії, старша піонервожата, вчитель російської мови.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: митниця корупція хабар Ільїнська прокуратура 
Матеріали по темі