Місто

Студентам житомирського університету розповідали, як поводитися з мінами та як собаки допомагають саперам

4 April 2023, 13:36

Як поводитися з мінами та іншими вибухонебезпечними предметами 4 квітня правоохоронці розповідали студентам Поліського національного університету.

«4 квітня - це Міжнародний день просвіти з питань мінної безпеки. Оскільки Житомирська академія є єдиним закладом у системі Національної поліції, яка готує саперів, працівників для підрозділів вибухотехнічної служби, то сьогодні ми тут щоб показати – це питання доволі актуальне, особливо у наш воєнний час», - говорить перший заступник Житомирської академії поліції Наталія Чабанюк.

Студентам показали, який вигляд мають боєприпаси та пояснили чим вони небезпечні.

«Ось це касетні боєприпаси ПФМ-1 – учбова, про що свідчить літера «У» на маркуванні, такі самі бойові, але без трафарету з літерою «У». Дуже небезпечна міна, несе велику загрозу. Чому вони маленькі? Не виглядають страшними, привертають увагу дітей, які можуть взяти до рук та занести в будинок, вони ховаються у траві, їх не видно, їх покриває земля», - розповідає начальник циклу вибухотехнічної підготовки Житомирської академії поліції Сергій Кадлубівський.

Сергій точно знає, про що говорить, адже й сам працював над розмінуванням на Київщині, Харківщині та Чорнобилі. Спеціаліст наголошує, що для цивільного населення є лише один правильний алгоритм дій: не намагатися щось зробити самостійно, а викликати фахівців.

«Побачив, запам'ятав, де лежить, відійшов і повідомив спеціальні служби», - наголошує начальник циклу вибухотехнічної підготовки Житомирської академії поліції Сергій Кадлубівський.

Дехто зі студентів вже володів певною інформацією, а хтось почув вперше. Молодь переконує: такі знання зайвими не будуть.

«Нічого такого не знала. Це доволі цікаво і багато чого дізналася нового», - каже студентка Вікторія.

«Зараз для молоді, особливо для підлітків, це потрібно робити, щоб вони знали, як діяти», - додала студентка Тетяна.

«Почув, що за зберігання вибухонебезпечних предметів є кримінальна відповідальність, також правила поводження при знаходженні вибухонебезпечних предметів. Здивувало, що протипіхотні міни випускають у кількості до п’яти тисяч, цього не знав», - ділиться студент Олександр.

Шукати вибухонебезпечні предмети допомагають тварини. Студентам показали, як з цим можуть впоратися собаки.

«Це «Тара», вона німецька вівчарка зонарного окрасу. Вона показувала навички слухняності, трохи трюків, пошук замінників вибухових речовин. Тварини допомагають саперам. Також зараз собаки виконують різні функції, наприклад каністерапія. «Озар» є каністерапевтом, він їздить до військових та дітей переселенців», - розповідає викладач Житомирської академії поліції Катерина Стрілець.

Такі просвітницькі зустрічі зі студентами та школярами правоохоронці влаштовують регулярно в різних навчальних закладах по всій Житомирській області.

Нагадаємо, 1 березня, з нагоди Всесвітнього дня безпеки, дітей житомирського ліцею навчали, як надавати домедичну допомогу, гасити пожежі та поводитися з мінами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сапер боєприпаси піротехнік розмінування міна снаряд собака Чабанюк Кадлубівський Стрілець студент 
Матеріали по темі