Фоторепортаж

На смітниках та в облаштованих будиночках: як живуть тварини-безхатьки в Житомирі. Фоторепортаж до Дня безпритульних тварин

4 April 2023, 15:44

Щорічно 4 квітня та у 3 суботу серпня відзначають День безпритульних тварин у 150 країнах світу. Цей день заснували, щоб привернути увагу до тварин, змушених виживати на вулицях у важких умовах.

У кожному дворі міста живуть тварини-безхатьки. Коти та собаки, деякі з них були домашніми, а деякі народилися на вулиці. Є щасливці, яким у дворах облаштовують спеціальні будиночки, проте зазвичай вони ховаються у підвалах або ж живуть просто неба, харчуються на смітниках. Лише одиниці з них отримують шанс стати домашніми.

“Для підрахунку собак є спеціальна методика, ми проводили підрахунки до 2021 року, і бачили динаміку зменшення кількості безпритульних тварин на вулицях, зокрема завдяки стерилізації ми змогли за кілька років скоротити кількість безпритульних собак на 40%. У 2021 році кількість безпритульних собак становила близько 1500.

З початком повномасштабного вторгнення кількість безпритульних тварин, на жаль, значно зросла - люди, тікаючи від війни, залишали своїх улюбленців. Ми не проводили підрахунок у 2022 році, проте кількість заявок на стерилізацію та відлов собак зросла, а на вулиці досить часто можна побачити навіть тварин з візуальними характеристиками породи. Зараз ми бачимо регулярне “поповнення” вулиць безпритульними тваринами, плануємо провести підрахунок найближчим часом, бо підозрюємо, що кількість безпритульних тварин значно зросла”, - розповідає директорка КП “Центр захисту тварин” Олександра Мельник.

Вона розповідає, що велику кількість тварин полишають на околицях міста, також люди часто не стерилізують улюбленців, а кошенят чи цуценят лишають під дверима ветеринарних клінік або просто посеред міста. За її словами, дієвої методики підрахунку безпритульних котів сьогодні не існує, проте за приблизними підрахунками на вулицях міста живе близько кількох тисяч котів.

Олександра говорить, що кожен може допомогти тваринам-безхатькам, для цього є 4 простих кроки:

“Тварини в наших реаліях страждають іноді більше за людей. Тому я дуже хочу попросити власників тварин стерилізувати своїх улюбленців, щоб не збільшувати кількість безпритульних тварин.

Сьомий рік поспіль працює міська програма зі стерилізації, тож якщо ви бачите на вулиці нових безпритульних тварин - звертайтеся до нашого підприємства та залишайте заявку на стерилізацію.

Якщо маєте можливість прихистити тварину або взяти її на перетримку - зробіть це. Ви можете звернутися до волонтерів, які допоможуть вам обрати собі улюбленця, або ж просто прихистити когось з вулиці. У кожному дворі десятки тварин готові стати вам вірним другом.

Якщо можливості прихистити ви не маєте - ви завжди можете надати тваринам як інформаційну підтримку, зробивши гарні світлини та оголошення про пошук господарів. Також ви можете організувати тваринам харчування. Проте дуже важливо не годувати тварин недоїдками зі свого столу чи кістками, бо це може призвести до хвороб та загибелі в муках”, - зазначає директорка КП.

Сьогодні у нашому фоторепортажі - тварини з житомирських дворів, подивіться у ці очі, можливо вони чекають саме на вашу підтримку.

Нагадаємо, 17 лютого журналісти Житомир.info дізнавалися, наскільки часто у міському травмпункті приймають пацієнтів, постраждалих від укусів тварин, та чи у достатній кількості мають вакцини від сказу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тварини собака кіт 
Матеріали по темі