Місто

На Великдень у Житомирі за 68 тис. грн хочуть організувати 40 майстер-класів та встановити фотозони

5 April 2023, 12:06

Чотири десятки майстер-класів та тематичні фотозони управління культури організує з нагоди Великодня.

«В рамках організації привітань з Великоднем планується в період з 5 квітня по 16 квітня у підвідомчих закладах провести майстер-класи та тематичні виставки, в усіх заклад культури, враховуючи філії «Соколова гора», «Дім української культури», «Будинок народної творчості с. Вереси». Загалом планується провести 40 майстер-класів та залучити 700 дітей», - розповідає начальниця управління культури Житомирської міської ради Ілона Колодій.

«Великодня листівка», виготовлення патріотичного яйця, робота з повітряним пластиліном – майстер-класи пропонують на будь-який смак та вік. За словами начальниці управління культуру, родзинкою цього року стане урок для мам та дівчат з плетіння української коси, який відбудеться 16 квітня на вулиці Михайлівській.

«Майстер-класи будуть по модернізованій писанці, виготовленню свічки до Великодня – це наші народні майстрині, які заслужені, які працюють постійно у Житомирі. Майстер-класи, які будуть відбуватися на відкритому повітрі 16 квітня – це від 4-5 років і більше. Ми адаптували майстер-класи під різний вік. Це і глітерне тату, тимчасове тату, аквагрим у патріотичному стилі. Також запрошуємо дітей і мам, на майстер-клас з плетіння коси української коси, який ми вперше впроваджуємо. Ми будемо навчати, повертатися до зачісок, які є нашими автентичними», - говорить Ілона Колодій.


16 квітня на Михайлівській для дітей організують інтерактивні бесіди «Коли зникає світло».

«Це ми теж вперше впроваджуємо. Враховуючи, що ввечері вимикають освітлення для того, щоб дітей навчити переходити вулицю, як взагалі поводитися у темну пору (ред.) доби. Також кожній дитині, яка буде зареєстрована на майстер-клас, ми подаруємо світловідбиваючий браслет, щоб його повісити на куртку, або рюкзак, щоб було помітно. Ми придбали сто, розраховуємо що з 12:00 до 16:00 сто дітей прийде на захід», - каже Ілона Колодій.

На головній пішохідній вулиці планують встановити фотозони.

«Ми плануємо 9 квітня виставити на початку вулиць Михайлівській під написом «Житомир, я тебе люблю». Вона буде створена з металевої конструкції, зелені та великодніх писанок. Це для вірян західного обряду. Для вірян східного обряду плануємо з Чистого четверга, 13 квітня, розташувати її на постійній основі до 16 квітня. Сподіваємося, що її не будуть ломати й вона вистоїть. Також плануємо поставити додаткову зелену фотозону 16 квітня у центрі Михайлівської, яка буде стояти з 11 до 16:00. Додатково хочемо розмістити великодні писанки, які будуть розмальовані у військовій тематиці, і хочемо поставити у ящики з-під зброї», - розповідає начальниця управління культури.

Також начальниця управлінні культури розповіла скільки потрібно коштів та на що саме їх витратять.

«Заклали безпосередньо на матеріали, якими ми забезпечуємо наших майстринь, врахована фотозона, її ми будемо робити власними силами, лише закуповуємо зелень, додатковий матеріал. Десь 68 тисяч грн на всі заходи», - сказала Ілона Колодій.

Зазначимо, що майстер-класи є безкоштовними, але на них потрібно записати дитину. Номери телефонів управління культури вказує в анонсах подій на своїй сторінці Facebook.

Нагадаємо, у Житомирі планують провести тематичні заходи до Великодня. Відповідний проєкт рішення виконкому 3 квітня оприлюднили на сайті міської ради.

Як повідомляв Житомир.info, перед Великоднем, який в 2022 році припадав на 24 квітня, Житомир вирішили трохи прикрасити до Великодня: декоративні металеві яйця-клумби розмістили на Новому бульварі, також була фотозона, яку розкритикували в соцмережах. Через комендантську годину містян на нічних богослужіннях не було, а 23 квітня, напередодні Великодня, житомиряни освячували святкові кошики.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Великдень управління культури Пасха фотозона Михайлівська  Колодій 
Матеріали по темі