Культура

Що цікавого є у житомирському музеї космонавтики, який відкрив двері для відвідувачів

11 April 2023, 17:30

Космос і все, що з ним пов’язано - це те, що завжди викликало інтерес. У житомирському музеї космонавтики можна дізнатися більше про всесвіт. До Дня космонавтики ми розкажемо що цікавого тут є.

Справжні шматочки метеорита, технічний зразок супутника, велетенський космічний корабель. В музеї показують один з унікальних експонатів:

«Справжній космічний корабель «Союз 27». Вірніше те, що від нього залишилося після посадки на землю», - показує експонат старший науковий співробітник Національного музею космонавтики імені С. П. Корольова Олена Зосімович.

У музеї можна роздивлятися спускний апарат космічного корабля «Восток». А ще є макет «Лунохода-2».

«Це такий натуральний технологічний макет. Всі натуральні розміри. Такий самий, як той, який у 1973 на місяці й пройшов 37 кілометрів, зараз вже кажуть що 39 кілометрів. Ось ці колеса унікальні, вони зроблені у Харкові на тій самій лінії, де робили колеса для відомих велосипедів «Харків», - розповідає науковий співробітник Національного музею космонавтики імені С. П. Корольова Тетяна Гаврилова.

Звісно тут є екіпірування космонавтів. Можна побачити, що їдять астронавти.

Зрозуміло, що мало хто зможе побувати у космосі. А ось дізнатися, який там аромат може кожен відвідувач музею.

«Були зібрані зі скафандрів космонавтів, які виходили у космос, молекули й компанія, яка займається парфумами, в партнерстві з NASA зробила такі аромати, щоб людина могла відчути», - пояснює науковий співробітник Національного музею космонавтики імені С. П. Корольова Тетяна Гаврилова.

А це не простий прапор України, адже він побував у космосі з американським астронавтом. У музеї можна дізнатися більше про літак «Мрія».

«Розроблено у 80-х роках минулого століття. Він призначався для доставки важкого космічного корабля багаторазового використання «Буран». У 88-му році «Мрія» здійснила свій перший політ, у 89-му році він доставив на космодром «Байконур» космічний корабель «Буран». Взагалі планувався повітряний старт. Проєкт буран не був реалізований, а «Мрію» почали використовувати в Україні для доставки вантажу. У 2009 році цей літак був занесений у книгу рекордів Гіннеса. Саме цей літак був знищений після першої атаки російської федерації на Гостомель. Але ворог знищив літак мрію, але не українську мрію, тому що мрію українця знищити неможливо», - розповідає експонат старший науковий співробітник Національного музею космонавтики імені С. П. Корольова Олена Зосімович.

Це лише частина експонатів. Музей тривалий час не приймав відвідувачів, нині ж двері відкриті, тому житомиряни та гості міста знову можуть побачити унікальні речі, та дізнатися цікаві факти про видатних особистостей.Крім того, до Дня космонавтики тут влаштовують день відкритих дверей.

«Завтра, 12 квітня, у нас традиційний день відкритих дверей. Приходьте будемо раді бачити. З 12:00 починаються майстер-класи для дітей», - каже Олена Зосімович.

На майстеркласах з дітьми планують робити макети ракет.

Про роботу музеїв під час війни дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, у 2021 році говорили про плани щодо осучаснення музею космонавтики. Хотіли реставрувати фасад та дещо оновити вигляд всередині.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей музей космонавтики експонат Корольов Зосімович 
Матеріали по темі