Економіка

Ціна землі в Житомирській області під час повномасштабного російського вторгнення зросла в два рази

2 May 2023, 14:12

До довоєнних масштабів обсяги продажу землі ще не наблизилися, але ринок працює і поступово відновлюється, де наразі найдорожча земля та як на ціни впливає лінія фронту – про це йдеться в матеріалі «Економічної правди», оприлюдненому 2 травня 2023 року.

«Менш ніж за рік до початку великої війни – у липні 2021-го – Україна відкрила ринок сільськогосподарської землі. Мораторій на купівлю та продаж ріллі діяв у країні з 2001 року. За майже сім місяців роботи ринок обріс інфраструктурними об'єктами, його обсяги перевищили 5 млрд грн і з кожним місяцем зростали. Проте через війну робота ринку зупинилася. У перші два місяці доступ до бази даних про право власності на землю обмежили. У травні уряд дозволив функціонування Держземкадастру в умовах воєнного стану і ринок почав оживати. Щоправда, до довоєнних масштабів наразі далеко. Якщо у 2021 році щомісячна кількість угод становила близько 10 тис., то у 2022 році показники впали вдвічі», - пише видання.

Вплив війни на ринок землі в областях був нерівномірним. Регіональні тенденції формувалися під впливом двох факторів. Перший – переміщення обсягів торгівлі до центральних регіонів. Другий – незначний вплив війни на регіональні ціни в більшості областей.

«Законодавчо встановлена мінімальна вартість землі могла запобігти падінню ціни в багатьох областях на початку війни – ціни знизилися лише в західних регіонах, де мінімальна ціна і раніше була набагато нижчою за ринкову. Ба більше, середня ціна на землю в кількох областях виросла: на 100% – у Житомирській, на 40% – у Вінницькій, на 15% – у Полтавській. Попит на землю змістився в бік цих областей. Зростання цін у Житомирській та Вінницькій областях перевищило темпи знецінення гривні», - йдеться у матеріалі.


На відміну від цін, обсяг торгів різко впав у більшості регіонів. До війни північно-східні області – Харківська та Сумська – демонстрували найбільший обсяг торгів (кількість угод на місяць). За ними йшли Полтавська та Вінницька області. Зараз істотно скоротився обсяг торгівлі в північних регіонах: на понад 85% – на Харківщині та на понад 70% – на Чернігівщині. У центральних регіонах обсяги теж упали, але менш суттєво: на Полтавщині – на 50%, у Вінницькій, Черкаській та Житомирській областях – на 25%.


Нагадаємо, від початку роботи ринку землі в Україні середньозважена ціна за гектар станом на початок грудня 2022 року становила більш ніж 33 тис. грн, в Житомирській області ця цифра коливалася від 17 тис. грн до 93 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області за перший рік ринку землі (з 1 липня 2021 року по 1 липня 2022 року) було укладено 4 145 угод на загальну площу 7 220 га, середня вартість 1 га сільськогосподарських угідь у регіоні становить 25 820 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля ціна ринок землі  
Матеріали по темі