Місто

Еколог назвав можливі причини загибелі товстолоба в Тетереві у Житомирі: склад води або хвороба

18 May 2023, 17:42

Можливою причиною загибелі товстолоба у річці Тетерів, що була зафіксована у Житомирі в середині травня, є недуга, якою часто хворіє цей вид риб, – міксоболез. Також мор могла спричинити зміна хімічного складу води.

Про ймовірну причину загибелі товстолоба розповів начальник Управління державного екологічного нагляду (контролю) біоресурсів, природно-заповідного фонду, лісів, рослинного та тваринного світу Житомирської області Андрій Бенчук. Коментар фахівця 18 травня оприлюднила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«На адресу Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшов лист від Житомирського рибоохоронного патруля з проханням направити спеціаліста в район гідропарку у Житомирі для відбору проб води у річці Тетерів та проведення лабораторних досліджень показників складу та властивостей води. Приводом послужило повідомлення від громадян на телефонну «гарячу лінію» про загибель товстолоба у водоймі в зазначеному районі», – нагадують в екоінспекції.

Фахівці Інспекції виїхали на місце події та провели відбір проб води з річки Тетерів у районі гідропарку – біля дитячого пляжу, поблизу Житомирської міської рятувальної служби на воді та біля кафе.

Проведені спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю лабораторні дослідження показників складу та властивостей води засвідчили, що вміст кисню у воді відповідає нормі.

Про те, що ж могло призвести до загибелі риби, розповідає начальник Управління державного екологічного нагляду (контролю) біоресурсів, природно-заповідного фонду, лісів, рослинного та тваринного світу Житомирської області Андрій Бенчук.

«Аналізуючи можливі варіанти розвитку подій щодо загибелі товстолоба у річці Тетерів, слід зазначити, що саме цей вид риби має певний ареал існування. Так, на поведінку товстолоба можуть впливати різні фактори, починаючи від температури води та повітря, закінчуючи наявністю у тварин захворювань чи відсутністю їжі у необхідній кількості. Також зміна хімічного складу води може викликати ослаблення риби, втрату здатності до орієнтації у просторі, що призводить до її пасивного зносу течією води до берега. На поведінку товстолоба можуть впливати захворювання, наприклад, міксоболез. У хворих товстолобів затримується зростання, різко знижується їх маса і коефіцієнт вгодованості, кількість еритроцитів, лімфоцитів, вміст гемоглобіну, збільшується число моноцитів. Вони стають млявими, плавають на поверхні води, підходять на приплив до берегів водойм, а взимку і ополонок, заковтують повітря, слабо або зовсім не реагують на наближення людини та інші подразники. Різко ослаблені риби залишаються на ділянках мілководдя біля берегів, втрачають координацію, опускаються на дно водойми і гинуть» – коментує фахівець.

Нині тривають лабораторні дослідження щодо можливого хімічного забруднення води у річці. У випадку виявлення перевищень Інспекція вживатиме заходів реагування у межах наданих повноважень.

Як повідомляв Житомир.info, в середині травня 2023 року на території гідропарку у Житомирі виявили загиблу рибу. Інспектори рибоохоронного патруля нарахували понад 400 екземплярів загиблого товстолоба.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риба рибоохоронний патруль мор риби рак загибель риби гідропарк Бондар Бондарчук  
Матеріали по темі