ДОПОМОГА

Держпродспоживслужба нагадує житомирянам, як захистити своє право на тишу та куди звертатися

29 May 2023, 15:06

Житомирське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області нагадало куди звертатись у разі порушення режиму тиші для захисту своїх прав.

Відповідне роз’яснення оприлюднили 25 травня на Facebook-сторінці райуправління.

«Для початку потрібно спробувати мирним шляхом вирішити питання тиші. У разі, якщо порушення продовжуються, викликайте співробітників поліції за телефоном «102». Працівник поліції повинен зафіксувати факт порушення та скласти протокол про адміністративне правопорушення, який буде правовою підставою до подальшого покарання порушника тиші. У випадку, коли шум виникає від роботи об’єктів, що розташовані в будинку чи біля нього, звертатися письмово потрібно в органи місцевого самоврядування та до Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом, забезпечують контроль за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.

«Іншим можливим способом захисту своїх прав є звернення з позовом до суду. Так, особа може подати позов про відшкодування моральної чи навіть матеріальної шкоди, заподіяної систематичним порушенням режиму тиші», - інформує Житомирське районне управління ГУ Держпродспоживслужби.

Для того, щоб рішення суду було винесено на користь позивача, необхідно мати досить переконливі докази. Доказами можуть виступати звернення до поліції, показання сусідів, медичні довідки про завдання шкоди здоров’ю (довідка від лікаря, лікарняний лист, інші докази нервових розладів, порушень сну, погіршення слуху) та результати інструментальних вимірів рівнів шуму.

Як повідомляв Житомир.info, 11 квітня 2023 року Верховна рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів», який забороняє використання та продаж феєрверків класів F2, F3 та F4, дозволені лише феєрверки класу F1, що мають дуже низький рівень небезпеки і незначний рівень шуму, який не перевищує 60 дБ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба тиша шум  
Матеріали по темі