Суспільство

На Житомирщині з початку року викрили понад тисячу шахраїв, що у півтора раза більше, ніж минулоріч

31 May 2023, 16:59

З початку 2023 року на території Житомирщини поліцейські виявили понад тисячу випадків шахрайства. Люди вірили телефонним дзвінкам та різним оголошенням. Про це 31 травня поліцейські розповіли під час брифінгу для журналістів.

«У цьому році вже зареєстровано 1 184 факти шахрайств, що на 711 більше ніж минулого року. Найбільш поширені види шахрайств, залишаються в топі: телефонні шахрайства, фішингові сайти, оголошення в месенджерах, Telegram, у Facebook, Instagram про продаж майна. У нас потерпілими від шахрайства є всі верстви населення. Серед них є так державні службовці, діти та журналісти», - говорить заступник начальника ГУ НП в Житомирській області Віктор Павліченко.

Називають кілька прикладів, як саме шахраї виманювали гроші.

«Буквально вчора зафіксували 50 епізодів, де в соціальній мережі Facebook здійснювали продаж різних товарів. Зараз буде обрання міри запобіжного заходу. Ще були квартирні аферисти, де підробляли документи на спадщину, заволоділи більш як 10 квартирами громадян. Дуже поширений факт, коли люди, які утримуються у місцях позбавлення волі, здійснюють звідти дзвінки. У нас розслідуються такі кримінальні провадження, вже задокументовані групи, десь 40 епізодів таких. У виправній колонії телефонували, продавали через мережі OLX, через інші соцмережі, представлялися представниками банку і дурили людей. Проблемним є те, що вони почали використовувати не соціальні мережі, а коли заволоділи грошима потерпілого не знімають готівку в Україні, а починають перекидати по системі банку, або на крипто-біржі, які знаходяться за кордоном, або виводять на карти закордонні», - розповідає заступник начальника ГУ НП в Житомирській області Віктор Павліченко.

Поліцейські вкотре нагадують, що єдиний спосіб захиститися від шахраїв – це не розголошувати персональні данні.

«Телефонні шахрайства, коли вам телефонують і кажуть: картку заблоковано, з вашого рахунку підозріла транзакція, здійснюємо перевірку клієнтів, нові правила під час воєнного стану. Найбільш кмітливі можуть використовувати технологію спуфінгу для підміни номера телефону. На іншому кінці слухавки може бути навіть окупант, а на екрані вашого гаджета буде відображатися український номер банку, пенсійного фонду, податкової, поліції. Тому пам'ятайте, як би не представився співрозмовник, які приводи не сказав, не повідомляйте нікому реквізити своєї банківської карти, особливо пароль CVV, термін дії картки, одноразові паролі SMS, дані для авторизації онлайн банкінгу. Навіть в умовах війни справжні співробітники банку, або працівники державних установ не запитують таку інформацію», - наголосив Віктор Павліченко.

Нагадаємо, 30 травня у поліції інформували про викриття житомирянина який займався «бізнесом» на неіснуючих вишиванках.

Як повідомляв Житомир.info, 5 травня 2023 року департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України інформував про викриття угруповання в’язнів-шахраїв. Утриманці двох виправних колоній та слідчого ізолятора ошукали громадян майже на 600 тисяч гривень в результаті продажу фіктивних товарів. Організував схему ув’язнений, який відбуває покарання в одній із колоній Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайство ошуканство брифінг Павліченко 
Матеріали по темі