Суспільство

У Житомирі визначили двох лікарів на отримання медичного Оскара – «Ордена Святого Пантелеймона»

15 June 2023, 14:53

У Житомирі визначили кандидатів на отримання народного медичного Оскара - «Ордена Святого Пантелеймона». Обирали претендентів за чіткими критеріями - за професійні досягнення та моральні чесноти. У номінації «За самовіддане служіння українському народу, мужність і стійкість у боротьбі за здоров’я українців, за свободу та незалежність України у війні з російським агресором» стали два медики.

«Це найдостойніша людина серед нас, яка своїми знаннями, силою волі і своєю кров’ю достойний бути кандидатом на отримання цієї нагороди», - каже начальник Житомирського військового госпіталю Олександр Серебряков.

Мова йде про хірурга Олега Шубіна - командира медичної роти, який ризикуючи власним життям, як у 2014, так і у 2022 році, після повномасштабного вторгнення, під обстрілами рятував життя українських захисників. За що був нагороджений орденом Богдана Хмельницького 3 ступеню, нагрудним знаком «За військову доблесть» та Почесним нагрудним знаком Головнокомандувача Збройних Сил України «Сталевий хрест». У серпні минулого року військовий медик отримав бойове поранення, нині проходить лікувальну реабілітацію й мріє повернутись у професію.

«До 2014 року я працював цивільним медиком, потім був призваний до ЗСУ, проходив службу у 95 ДШБ, по закінченні мобілізації був звільнений у запас. Повернувся до цивільної праці у першій міській лікарні. 2022-го року повернувся до лав ЗСУ, займався в основному медичною евакуацією», - розповідає лікар-хірург, командир медичної роти 46 ОАЕМБр Олег Шубін.

З-поміж 8 цивільних лікарів на етапі відбору перемогу здобув завідувач кардіологічного відділення обласної лікарні Гербачевського Микола Кушнір. Щороку кардіохірург виконує понад 150 імплантацій штучних водіїв ритму серця, впроваджуючи надсучасні підходи у лікуванні серцево - судинних хвороб на Житомирщині.

«Є одним з кращих кардіологів нашої держави. Він є засновником реперфузійної служби в нашій області. І зараз пацієнти мають можливість отримувати допомогу з гострими інфарктами міокарда на європейському рівні. Лікування складних випадків аритмії буде через найближчі кілька місяців», - коментує генеральний директор КНП«Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського Богдан Леськів.

«Було дуже багато гарних вчителів, розумних керівників і професіоналів на життєвому шляху. І ця тимчасова перемога - це перемога всього нашого колективу. Тому дякую їм і усім людям, медикам, які зустрічалися на життєвому шляху, які допомагали здобути знання і реалізувати їх в життя», - додає завідувач кардіологічного відділення Житомирської обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Микола Кушнір.

Медики Житомирщини неодноразово були за крок від отримання відзнаки. Втім цьогоріч, сподівається голова регіональної ради, номінантам вдасться стати кавалерами Ордена.

«Наш Орден настільки багатоступеневий, такий жорсткий відбір, що отримати його не так просто. В цьому році ми сподіваємось, що ми обрали саме таких претендентів, які у цей непростий час переможуть», - говорить Голова Житомирської Регіональної ради Ордена Святого Пантелеймона Костянтин Косяченко.

В довоєнний час кавалери Ордена Святого Пантелеймона отримували іще й грошову відзнаку, чи буде вона цьогоріч говорити поки зарано - кажуть представники почесної ради. Проте незважаючи на це, володіти Орденом - це вже неабияка честь для лікаря.

«Суспільство цінує медика, але має бути у цьому якась формальність, щоб ця оцінка, щоб можна було сказати своїм дітям і онукам, що нас оцінили», - зауважує директор Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І.Медведя МОЗ України Микола Проданчук.

«Це визнання колегами. Це не визнання державою, не визнання місцевою владою - це визнання колегами», - додає Голова Житомирської Регіональної ради Ордена Святого Пантелеймона Костянтин Косяченко.

Вітали лікарів номінантів та учасників відбору також представники влади та духовенства.

«Ми робимо усе можливе, щоб медицина в регіоні розвивалась. Я дякую за ту роботу, яка проводиться лікарями. Не дивлячись на короновірус, війну, ви завжди на передовій», - каже начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

«Ви всі без перебільшення заслуговуєте на найвищі нагороди і слова подяки», - доєднується в.о. голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

«Я радий, що можу спілкуватися з нашими земляками. Ми дуже гарно знайомі з тут присутніми я б не сказав колегами, але і колегами також, оскільки хтось лікує душі, а хтось тіло. Всім Божого благословення і укріплення від Святого великомученика Пантелеймона», - коментує Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко.

Окрім відзначення лікарів, "пантелеймонівцям" вдалось досягнути і благодійної мети.

«В рамках нашого заходу Житомирська фармацевтична фабрика передає для ЗСУ і для закладів охорони здоров’я лікарських засобів власного виробництва на 1 млн грн. Майже на 700 тис. грн буде мазь "Живокоста". Для тих то поранений і в окопах - це дуже помічна річ», - запевняє Костянтин Косяченко.

І насамкінець, іще одне досягнення пантелеймонівської громади - зауважує Костянтин Косяченко, - це перенесення дня медичного працівника.

«27 липня за новим церковним стилем - це день Святого Пантелеймона цілителя. Наша пантелеймонівська громада досягнула того, щоб день медика роз’єднали з радянським минулим і російським агресором та перенесли саме на цей день», - підсумовує Голова Житомирської Регіональної ради Ордена Святого Пантелеймона.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медик лікар медицина Орден Святого Пантелеймона 
Матеріали по темі