Культура

Вистава, над якою треба подумати: за п’єсою Жадана в житомирському драмтеатрі готують прем’єру

16 June 2023, 15:07

За п’єсою Сергія Жадана «Хлібне перемир’я» у Житомирському академічному українському музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги готують виставу. Показ відбудеться з 27 червня по 30 червня, квитки розпродані на всі чотири дні.

Нині актори ретельно готуються. Нам вдалося потрапити на репетицію. Перед прем'єрою тримають інтригу, але режисер Петро Автраменко погодився поспілкуватися.

Події в п’єсі відбуваються влітку 2014 року.

«Це прості люди, які опинилися у сірій зоні, тому що війна – це та запропонована обставина, яка змінює все. Міняє їх, міняє їх поведінку. Ці люди намагаються вижити, і кожен виживає так, як може. Там немає позитивних героїв і водночас немає негативних героїв. Ми можемо звинувачувати їх через їхні вчинки, але водночас не можемо щось казати, бо ми там не були. Можемо собі сказати: треба було зробити ось так, бо це правильно, але водночас не знаємо, як самі б вчинили у такій ситуації. Але найголовніше, що ми не хочемо виправдати персонажів, бо в цілому жоден з них нічого не зробив. Ніхто», – розповідає режисер-постановник, заслужений артист України Петро Авраменко.


Сучасний автор, сюжет, над яким треба подумати, та максимальна близькість з глядачем – так про «Хлібне перемир’я» каже режисер.

«Вистава буде відбуватися на сцені, глядач також буде знаходитися на сцені, Ми зробили з великої сцени таку малу сцену. Тому що це така сповідь. Глядачі мають бути поруч з персонажами, які знаходяться на сцені. Вони мають відчувати один одного. Це вистава-роздум: посидіти, помислити, розібратися, посміятися, якщо буде над чим», – каже Петро Авраменко.

Герої ніби загнані в кут – каже режисер, коли мова йде про декорації. Над ними у театрі працюють понад місяць. Нам показують стіни та пояснюють, що вони будуть символізувати.

«Ця війна… У них щось вибухнуло, в головах у них всіх. Ось цей телевізор, який щось говорить, вони його дивляться і як почнуть щось нести. І ось цей вибух хотілося показати через цю стіну, яка розірвалася і десь там знаходиться минуле. Причому одночасно минуле, теперішнє і майбутнє, бо воно пов'язане», – пояснює режисер-постановник.

Під час репетиції почалася повітряна тривога, всі актори пішли в укриття.

«Я гадаю, це нормальні умови для тих персонажів, які діють у цій виставі. Це нас підштовхує. Звичайно, складно, бо ти розраховуєш на якийсь час, нормальні моменти, а тут репетиція, треба щось робити, і повітряна тривога. Ми реально не можемо зібратися докупи», – сказав режисер-постановник, заслужений артист України Петро Авраменко.

У нашій розмові Петро Авраменко також сказав, що «Хлібне перемир’я» планують показати й у наступному театральному сезоні, тому у житомирян буде ще можливість потрапити на виставу.

Як повідомляв Житомир.info, з 28 квітня 2022 року Житомирський академічний музично-драматичний театр ім. Івана Кочерги відновив свою роботу. Перші за період війни спектаклі були благодійними.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вистава театр Авраменко  
Матеріали по темі