Суспільство

Склад житомирського ФК «Полісся» оновлять щонайменше на 50%. Інтерв’ю з головним тренером

17 June 2023, 12:15

Клуб амбітного власника Геннадія Буткевича ще під час чемпіонату 2022/23 багато аналітиків називали не лише фаворитом Першої ліги, а й майбутньою грізною силою в УПЛ. Ми зв'язалися з головним тренером команди, щоб дізнатися, якою буде перебудова складу.

Юрій Калитвинцев в ексклюзивному інтерв'ю для сайту «Український футбол» розповів про принципи, на яких ґрунтується комплектація команди та спрогнозував кількість новачків у клубі.

«Футболістів під тактику, або тактику під футболістів, це питання ставив ще Лобановський»

– Існує думка, що лідери Першої ліги, переходячи в УПЛ, повинні перебудувати команду та гру. Від атакуючої моделі перейти до оборонної. Адже новачок вищого дивізіону спочатку бореться за те, щоб не вилетіти.

– Помилкова думка. По-перше, тренер, який звик грати від оборони, гратиме від неї у будь-якому дивізіоні. І навпаки – підбиратиме склад і будуватиме команду під атаку, якщо йому подобається атака. І, крім задумів тренера, існує ще й реальний підбір гравців. А, крім того, має бути ігрова аритмія – то атакуєш, то пресингуєш, то відходиш до своїх воріт. Команда має вміти робити на полі все.

Ще Лобановський, пам'ятаєте, ставив питання – футболістів підбирати під тактику чи тактику під футболістів? Що раніше – курка чи яйце? Так досі ніхто цього питання не вирішив.

– Ви вже бачите, яким буде Полісся у новому сезоні?

– У мене є уявлення про те, якою має бути команда. Якщо відсотків на 70% мої плани на літню перебудову здійсняться, то команда гратиме у той футбол, який я хочу.

Нових гравців буде щонайменше 50 відсотків. Це створить нам тимчасові труднощі, новачкам потрібен буде час влитися до складу – зрозуміти тренувальний процес і бачення гри. Нова команда будується не за місяць і не за два, іноді року не вистачає.

Футболісти Полісся. Фото: ФК Полісся

– Півтора місяці літнього міжсезоння, враховуючи, що гравці прийдуть у різний час – явно недостатній проміжок, щоб перекроїти команду по-новому?

– Багато залежить від здібності до навчання футболістів. Хтось уже знайомий із вимогами, хтось їх швидше вловлює, хтось довше. Ми ще в процесі, тільки після закінчення трансферного вікна можна буде сказати, що розпочався відлік будівництва нової команди. Часу мало, і ми не знаємо, яким складом увійдемо в сезон. Переговори з новачками йдуть, і поки що йдуть важко.

«Ігровий інтелект можна розвивати, наприклад, читати вірші і потім розповідати»

– Обмежений вибір українців, важко запрошувати іноземців, складності ті самі?

– Так, рівно ці. Українців не так мало, але не всі вони підходять під наші вимоги.

– Багато команд УПЛ шукали майстрів у всіх українських дивізіонах. Вам Перша ліга добре знайома. Чи є там гравці для Полісся?

– Якщо футболіст відповідає вимогам сучасного футболу, вимогам тренерського штабу, то не має значення, в якій лізі він грав раніше. Головне – це здібність до навчання.

– Чи ця здібність у гравця існує до певного віку?

– Від віку не залежить. Я сказав перший раз, вдруге поправив, втретє – футболіст не розуміє. Це – втрата часу. Футбольний і не-футбольний інтелект, здібність до навчання, можна розвивати. Мізки – це ті самі м'язи, їх можна тренувати. Принаймні, читати вірші та потім розповідати.

Деякі футболісти грають лише на старих засадах. Ось я вмію ось те й ось це. І цього вистачає лише щоб грати у Першій чи Другій лізі. Він там дуже гарний, але далі не розвивається.

А якщо він здібний до навчання, то буде вбирати і рости, і у футбольному плані, і в людському. І в якій лізі він до цього грав і скільки йому років – для мене другорядне.

– Правильно вас почув, читати та розповідати вірші?

– Це розвиває пам'ять у будь-якої людини. Футболіст – це людина, насамперед. Якщо, припустимо, він вміє читати, запам'ятовувати, переказувати – це начебто дитячий садок, але так тренується пам'ять. А потім він почує та сприйме футбольні принципи.

– А які у вас улюблені поети?

– Здається, не туди звернула наша розмова. Мою біографію можна почитати в інтернеті. Скажімо так, будь-який свій вільний час я намагаюся присвятити пошуку інформації, яка навіть не має прямого відношення до діяльності. Це розширює кругозір та дає можливість порівняння.

«Спочатку Прем'єр-ліга, потім єврокубки, потім Ліга чемпіонів, потім Міжконтинентальний кубок».

– Сезон у Першій лізі пройшов за нестандартною формулою. Вам було важко, ті самі роз'їзди?

– Роз'їзди? Я вас благаю, набагато простіше, ніж нашим хлопцям, які на війні.

Ми були сильним подразником для кожного супротивника, у спортивному плані важким був кожен матч.

– Є думка, що Полісся – амбітний проект. І ваша мета в УПЛ – потрапити до зони єврокубків.

– Так, бувають такі думки. Спочатку Прем'єр-ліга, потім єврокубки, потім треба виграти Лігу чемпіонів, потім Міжконтинентальний кубок, я вас благаю.

У нас влітку на чималий відсоток зміниться склад. Нам потрібно побудувати колектив, потім команду, потім стати конкурентоспроможною командою. Я б не заглядав поки що так далеко.

– Ваш перший сезон в УПЛ буде таким пристрілювальним, приціночним?

– Наберіть мене, коли розпочнеться чемпіонат, буде зрозумілий склад, і я скажу точніше. Ні кидатися словами, ні принижувати я не хотів би, я реаліст. Команда поки що не зібрана у повному складі.

Фото: ФК Полісся

– Ваші пріоритети у селекції?

– Від хорошого футболіста ніхто не відмовиться. Якщо він буде сильнішим за гравця за позицією, що є, значить буде цікавий.

– Правильно розумію, ви дивитеся насамперед на людину, а потім на її позицію?

– Правильно. Футболіст як людина нас цікавить насамперед. Якщо футболіст як людина у побуті завдасть більше шкоди, ніж як футболіст на полі, то його на Поліссі не буде.

Спочатку ми будуємо колектив, команду однодумців. Спортивні якості – це головне, але не перше.

Український футбол

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ФК "Полісся" футбол Калитвинцев 
Матеріали по темі