Місто

З трьох житомирських університетів за рік лише один піднявся в щорічному академічному рейтингу «ТОП-200 Україна»

26 June 2023, 10:07

Оприлюднені результати щорічного академічного рейтингу українських університетів «ТОП-200 Україна 2023».

Про це 19 червня повідомив сайт «Освіта.ua».

«Рейтинг вишів сімнадцятий рік поспіль розробляє Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» спільно з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence. За визначенням укладачів рейтингу, у процесі складання цьогорічного рейтингу враховано важливі тенденції розвитку вищої освіти, що зазнала докорінних змін у результаті воєнного вторгнення росії та пандемії COVID-2019», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що автори рейтингу використали багатокритеріальні підходи до оцінювання діяльності вишів на основі обробки великих масивів даних, які можуть бути отримані з відкритих джерел і валідність яких може бути перевірена.

«Оцінювання діяльності українських університетів у 2023 році здійснювалося на основі використання 6 міжнародних і 4 національних показників. З-поміж них найбільші вагові коефіцієнти мають академічна, наукововидавнича та міжнародна діяльність, оцінка науково-дослідницьких досягнень через порівняння сайтів університетів, цитованість наукових праць учених у наукових виданнях, якість представлення та популярність закладу в інтернет-просторі, а також досягнення в розрізі Цілей сталого розвитку ООН», - зазначається у повідомленні.

Традиційно рейтинг охоплює 200 позицій. Цього року на 121 та на 166 місці розташувалося по два університети з однаковими показниками. Таким чином, до рейтингової таблиці внесено 202 заклади вищої освіти.

Перше місце цьогорічного рейтингу посів Київський політехнічний інститут ім. Сікорського (минулоріч друга позицію).

На другій сходинці – Київський національний університет ім. Шевченка, який поступився своїм минулорічним лідерством.

На третій сходинці рейтингу – Харківський національний університет ім. Каразіна.

Так само підтвердила свою позицію Львівська політехніка: як і минулого року – четверте місце рейтингу.

На п’ятій сходинці – Львівський національний університет ім. Франка (сьоме місце 2022 року).

Щодо університетів Житомира, то в рейтингу-2023 вони мають такі місця:

ДУ «Житомирська політехніка» - 54 місці (в 2022 році 49 місце);

Житомирський державний університет ім.Івана Франка – 82 місце (в 2022 році 80 місце);

Поліський національний університет – 103 місце (в 2022 році 114 місце).

Також в рейтингу є Житомирський вiйськовий iнститут iменi С.П.Корольова, який посів 198 місце (в минулорічному ТОП-200 його не було).


Скріншот з рейтингу

Нагадаємо, за результатами світового рейтингу в 2023 році до тисячі найбільш сталих ВНЗ потрапили 6 українських вишів, серед них – «Житомирська політехніка».

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2023 року Ranking Web of Universities (Webometrics) опублікували новий міжнародний рейтинг університетів світу, де оцінювали понад 30 000 вишів зі всього світу, серед яких – 306 з України: серед українських вишів ДУ «Житомирська політехніка» займала 56 місце, ЖДУ – 78, Поліський національний університет – 125.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: університет рейтинг 
Матеріали по темі