Суспільство

Партизанське, Чехова, Краснорічка: Нацкомісія рекомендує до перейменування понад 50 населених пунктів Житомирської області

28 June 2023, 10:33

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує розглянути можливість перейменування більш як п’ять десятків населених пунктів Житомирської області.

Про це йдеться у додатку до рішення Нацкомісії № 230 від 22 червня 2023 року, оприлюдненому на сайті цього відомства.

Так, у додатку наданий «Перелік сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендації щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови в Житомирській області». У переліку – 51 топонім.

В одній з категорій наведені «Назви сіл, селищ, міст, які не відповідають лексичним нормам української мови, зокрема стосуються російської імперської політики (російської колоніальної політики)». У переліку – 8 назв: Партизанське, Першотравенськ, 4 населені пункти з назвою Першотравневе, Разіне і Чехова. Стосовно всіх рекомендовано «запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку».

Скриншот з додатка

В іншій категорії – «Назви сіл, селищ, міст, які можуть не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема стосуватися російської імперської політики (російської колоніальної політики)». У список потрапило 43 топоніми. Чимало з них мають в основі корені «красно» й «червоно»: Красногірка, Красносілка, Красностав, Червонка, Червонодвірка, Червоносілка й інші. Стосовно всіх назв рекомендовано «обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку».




Скриншоти з додатка

Як повідомляв Житомир.info, 16 листопада 2022 року Верховна Рада України проголосувала за перейменування міста Новоград-Волинський Житомирської області на Звягель, а Новоград-Волинського району – на Звягельський район.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перейменування село населений пункт Нацкомісія  
Матеріали по темі