Місто

Житомирський виконком затвердив порядок та умови проживання переселенців у модульних будинках в селі Вереси

5 July 2023, 11:50

Модульне містечко для переселенців, яке ще минулоріч почали зводити у селі Вереси Житомирської громади, планують заселити вже цієї осені. На якому етапі нині реалізація проєкту на черговому виконкомі розповіла заступниця міського голови Світлана Ольшанська.

«Наразі Червоний Хрест оголосив повторно тендер для закупівлі цих будиночків і згідно з домовленостями на осінь вже має відбутися їх встановлення відповідно до проведеного тендеру. Тому маємо надію, що 40 будиночків вже до осені будуть заселені внутрішньо переміщеними особами», - розповідає перша заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська.

А поки тривають технічні процедури, профільний відділ по обліку та розподілу жилої площі просить членів виконкому затвердити порядок розміщення переселенців у модульних будиночках та умови користування ними.

«Право на розміщення в тимчасових спорудах мають внутрішньо переміщені особи та їх члени сімей за умови - переміщення з території на якій ведуться бойові дії, або тимчасово окуповані російською федерацією. А також, житло яких зруйноване, або непридатне для проживання внаслідок бойових дій, або терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації», - коментує начальниця відділу по обліку та розподілу жилої площі Житомирської міської ради Надія Сидун.

Разом з тим, Наталія Сидун, зачитує перелік категорій переселенців, які мають право першочергового розміщення у модульному містечку.

«Це багатодітні сім’ї, сім’ї з неповнолітніми дітьми, сім’ї в яких виховуються діти з інвалідністю, вагітні жінки, особи, які втратили працездатність та інші категорії. Внутрішньо переміщені особи будуть заселятися в модульні будиночки безоплатно, строком на 1 рік, з можливістю продовжити цей строк іще на один рік. Якщо не зміняться підстави на яких було наданий дозвіл на проживання», - пояснює Надія Сидун.

Із переселенцями заключатимуть договір користування, який визначатиме й певні правила проживання у будиночках.

«Внутрішньо переміщені особи не мають права приватизовувати, обмінювати та здійснювати поділ такого житла, використовувати для провадження підприємницької діяльності, здавати у піднайм, або вселяти до нього інших осіб, не зазначених у договорі користування», - говорить начальниця відділу по обліку та розподілу жилої площі.

Щоб стати у чергу на поселення в модульне містечко, переселенці мають перебувати на обліку, оформити відповідну заяву та зібрати певний пакет документів. Відповідальні за це - відділ по обліку та розподілу жилої площі Житомирської міськради. Претендентів на поселення визначатиме спеціальна комісія.

«Буде забезпечувати облік та зберігання заяв, поданих документів, попереднє опрацювання та винесення на розгляд тимчасової комісії, утвореної рішенням виконавчого комітету з метою забезпечення прозорого процесу відбору та розміщення внутрішньо-переміщених осіб у тимчасових спорудах», - розповідає про обов’язки відділу по обліку та розподілу жилої площі Надія Сидун.

Хто саме житиме в модульних будиночках затверджуватиме виконком, на підставі висновків тимчасової комісії.

Нагадаємо, 23 березня представники Червоного Хреста Італії оглянули ділянку під забудову будиночків для переселенців, де за кошти місцевого бюджету облаштували фундаменти під встановлення 40 модульних будинків та підведені комунікації.

Як повідомляв Житомир.info, у рамках європейського грантового проєкту в Житомирі за 8 млн євро збудують житло для ВПО про пров. Червоному, а модульні будинки для переселенців розмістять в селі Вереси Житомирської міської територіальної громади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: модульне містечко модульний будинок Вереси Ольшанська переселенець 
Матеріали по темі