Місто

В житомирській лікарні встановили сонячну електростанцію, яка живитиме заклад у блекаут та дозволить заощаджувати

10 July 2023, 12:43

В житомирській міській лікарні №1 встановили сонячну електростанцію. Обладнання медичному закладу подарували, а за монтажні роботи та розробку документації заплатили з міського бюджету.

«Встановлено 48 кВт сонячних батарей, які мають інвертор на 38 кВт, за рахунок небайдужих спонсорів. Вартість обладнання, яке було подароване, близько 920 тисяч грн, а 340 тисяч грн – це монтажні роботи та проєктна документація», - говорить директор КП «Лікарня №1» Володимир Мордюк.

«Ці 48 кВт подаровані Житомиру, лікарні, завдяки ГО «Екоклуб» та чеській компанії, яка встановила ці сонячні панелі. Цей корпус зможе заощадити 20% в рік завдяки цій станції», - додає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Сонячна електростанція дозволить лікарні не лише заощаджувати, а й живити заклад електроенергію у випадку її відсутності. Тому панелі встановили на даху одного з найбільших корпусів.

«Ви бачите терапевтичний корпус, у ньому знаходиться відділення екстреної медичної допомоги, у якому знаходиться певне обладнання – ангіограф, комп'ютерний томограф, які працюють 27/7. В даному відділенні може перебувати до 180 пацієнтів», - розповідає директор КП «Лікарня №1»Володимир Мордюк.

Житомир став другим містом в області, де реалізували такий проєкт.

«Ми встановили у грудні минулого року у Звягелі, у лікарні на 32 кВт. Вона вже працює пів року і продемонструвала успіх. У Звягелі ми також працюємо з місцевою владою щодо встановлення на водоканалі величезної станції. Вони за власні кошти готові профінансувати. У Житомирі ми також співпрацюємо щодо пошуку можливостей розширення даної станції, а також роботи на водоканалі», - говорить експерт ГО «Екоклуб» Дмитро Сакалюк.

Житомирський міський голова повідомив, що місто прагне до того, щоб комунальні заклади мали альтернативний вид енергії.

«Вже сьогодні розробляємо великі проєкти більш потужних станцій на декілька мегаватів на наші комунальні підприємства: водоканал, теплокомуненерго та інші. Аналогічна станція буде встановлена і на лікарні №2. Тому для нас – це буде важливо, - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 19 травня на сайті міської ради оприлюднили проєкт рішення сесії у якому йшлося про передачу обладнання для сонячної електростанції від організації «Незалежний соціальний екологічний рух Брно (Республіка Чехія) на баланс КП «Лікарня №1».

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2023 року лікарня у Звягелі отримала альтернативне джерело енергії: для неї встановили сонячну електростанцію, потужність якої становить 32,4 кВт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня СЕС електростанція Чехія лікарня №1 сонячна електростанція Сухомлин Мордюк 
Матеріали по темі