Події

СБУ повідомила про підозру у державній зраді 45-річному бердичівлянину за добровільний перехід на бік ворога

3 August 2023, 11:43

На Житомирщині СБУ повідомила про підозру у державній зраді 45-річному бердичівлянину за добровільний перехід на бік ворога в період збройного конфлікту.

Про це 3 серпня повідомляє управління СБУ в Житомирській області.

«За наявними даними, зрадник і досі продовжує служити державі-агресору – у званні підполковника повітряно-космічних сил рф забезпечує роботу спеціального центру-частини глобальної російської супутникової системи навігації «глонасс». Як встановило слідство, після закінчення місцевого військового вишу уродженець Бердичева був відряджений до одного з центрів Державного космічного агентства України для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки (м.Євпаторія, АР Крим). Після анексії росією частини території України у 2014 році підполковник відмовився виконати наказ українського командування про передислокацію і залишився в тимчасово окупованому росіянами Криму», - йдеться у повідомленні.

Слідчі СБУ з’ясували, що державний зрадник не тільки добровільно перейшов на бік рф та приніс військову присягу на вірність ворогу – він допоміг росіянам встановити контроль над Центром і його обладнанням. Крім того, зловмисник переконував своїх колег та підлеглих наслідувати його злочин, обіцяючи заохочення і матеріальні блага.

У квітні того ж року чоловік також добровільно набув російського громадянства.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Наказом Міністерства оборони України за порушення військової присяги його позбавлено офіцерського звання «підполковник» та звільнено з військової служби.

«Незважаючи на те, що зловмисник переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території України, спецслужбі відомі його місце проживання, контактні дані та коло контактів. Йому загрожує покарання до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна», - - інформує СБУ.

Слідство та оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснили слідчі і співробітники Управління СБ України в Житомирській області за процесуального керівництва Житомирської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону.

Нагадаємо, 30 травня СБУ інформувала про викриття ще одного зрадника: 37-річний уродженець Коростеня приніс присягу на вірність рф та вступив до «міністерства внутрєнніх дєл по рєспублікє Крим».

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2023 року до суду передали справу 82-річного полковника-зрадника з Житомира, який «зливав» дані про військові об’єкти ворогу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ зрада держзрада підозра зрадник Бердичів Крим 
Матеріали по темі