Фоторепортаж

Молитва за Україну, виставка архівних документів та погашення марки – Житомир відзначає День Незалежності. Фоторепортаж

24 August 2023, 12:48

Зранку 24 серпня у громадському транспорті та на вулицях люди вітають один одного зі святом, адже сьогодні відзначають День Незалежності України. Цьогоріч у Житомирі вирішили святкувати без концертів, натомість відзначення почали з молитви у Свято-Михайлівському кафедральному соборі. Тут зібралися представники духовенства і громадськість, щоб спільно помолитися за Україну та виконали з хором твір “Боже великий, єдиний”.

Для містян і гостей міста у соборі вже традиційно влаштували виставку архівних документів, які є свідченнями становлення Незалежності. Окрім архівних документів у соборі демонструють дзвоники, які символізують голоси дітей, чиє життя забрала війна.

“День Незалежності для кожного українця - це священне свято. Минулого року Державним архівом було започатковано традицію виставок документів у соборі. Як відомо, історичні документи, літописи свого часу писалися монахами при церквах та монастирях, вони берегли документи, на яких базується наша історія. Тому історичні документи у храмі мають особливе значення. Незалежність не здобувається у один день. Ми продовжуємо здобувати свою незалежність і зараз. Цей шлях був упродовж віків. Ця виставка архівних документів, яку ми сьогодні презентуємо, покликана показати ті віхи історії, ті історичні етапи, які проходила наша держава, наш край зокрема до здобуття незалежності. Тут представлені документи з XVII по XX сторіччя для того, щоб подивитися, як виглядали ці документи в певні історичні етапи. Тут є оригінали печаток та підписів королів, патенти на дворянство, церковні метричні книги тощо”, - розповів директор Державного архіву Житомирської області Ігор Слобожан.

У центральному відділенні “Укрпошти” відбулося спецпогашення марки “Україна-мати”, присвячене нашій Незалежності. Всього марка була випущена тиражем 60 тисяч екземплярів, а майже всі екземпляри марки, конвертів та листівок, які були у центральному відділенні Житомира, станом на 11 годину ранку були розпродані.

Нагадаємо, у 2022 році між сигналами повітряної тривоги у Житомирі нагороджували військових, поліцейських, волонтерів та влаштували театралізовану програму.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День Незалежності молитва собор свято марка поштова марка Укрпошта Слобожан 
Матеріали по темі