Місто

В житомирському департаменті соцполітики нагадали причини припинення виплат грошової допомоги ВПО та розповіли про зловживання

29 August 2023, 17:13

З часу повномасштабного вторгнення росії в Україну Житомир прийняв понад 13 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Нині ж у тутешньому департаменті соцзахисту приймають менше десяти переселенців на день, які здебільшого приїздять з Херсонщини, Запоріжжя та Донецької області. За словами фахівчині Марії Бабич, на зараз у місті проживає близько 11 тисяч ВПО, яких здебільшого консультують щодо змін правил та порядку соціальних виплат, які запрацювали у серпні.

«З 1 серпня виплата допомоги припиняється особам, які більш як 30 днів поспіль, або 60 днів сукупно, за останні пів року перебували за кордоном. Припиняється особам, які знаходяться в місцях позбавлення волі, а також особам, які повернулися до покинутого місця проживання», - розповідає працівниця відділу обслуговування громадян департаменту соціальної політики Марія Бабич.

Отримати соцвиплати не зможуть і ті особи, які здійснили дороговартісні купівлі майна, або ж мають більше сотні тисяч гривень на банківському рахунку.

«Здійснив купівлю транспортного засобу, рік випуску якого менше 5 років. Має у володіння житлове приміщення, яке перевищує на 1 особу перевищує 13,65 кв. м. Здійснили купівлю, що перевищує 100 тис. грн. Мають на депозитному банківському рахунку кошти, що перевищують 100 тис. грн. Також, припиняться виплати особам, які знаходяться на повному державному утриманні», - роз’яснює Марія Бабич.

Змінилась і періодичність виплат. Відтепер переселенці отримують їх двічі на місяць. Якщо у ВПО змінюються обставини, які впливають на порядок виплати грошової допомоги, вони повинні про це повідомити, - зауважує Марія Бабич. Адже, у іншому разі, наслідків не уникнути.

«Виплата допомоги припиняється і робиться перерахунок надмірно виплачених коштів, які людина зобов’язана повернути у державний бюджет», - наголошує працівниця відділу обслуговування громадян департаменту соціальної політики

Соцпрацівниця зізнається: таких випадків не багато. Втім зловживання державною допомогою зустрічаються.

«Житомиряни зареєструвались, як внутрішньо-переміщені особи, через застосунок Дія, іще у березні - квітні отримували виплати. З травня Житомирська область вийшла з переліку для отримання виплат, а ця особа по серпень 2023 року отримувала виплати. Була розмова в телефонному режимі, на що громадянин відповів, що він нас не просив нараховувати йому ці кошти. В результаті управлінням виписано і надіслано повідомлення для повернення цих коштів в державний бюджет», - коментує працівниця відділу обслуговування громадян департаменту соціальної політики.

Щоб уникнути непорозумінь, фахівчиня закликає ВПО до відповідальності.

«Закликаємо, щоб ВПО дотримувались чинного законодавства і про всі зміни, які впливають на виплату допомоги вчасно повідомляли управління», - підсумовує Марія Бабич.

Нагадаємо, 2 серпня Уряд змінив періоди виплат внутрішньо переміщеним особам. А 31 липня відтермінував нововведення про призначення допомоги ВПО на сім’ю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виплати соцвиплати грошова допомога грошове забезпечення соцдопомога переселенець ВПО Бабич 
Матеріали по темі