Місто

У департаменті освіти пояснили, чому під час повітряної тривоги укриття житомирських ліцеїв не можуть прихистити всіх охочих

8 September 2023, 11:08

Укриття у навчальних закладах Житомира розраховані на обмежену кількість осіб, тому під час сигналу повітряної тривоги нездатні прихистити мешканців довколишніх будинків.

Про це 8 вересня нагадав департамент освіти Житомирської міської ради.

«До уваги житомирян, які за певних обставин хочуть скористатися укриттями закладів освіти під час сигналу повітряної тривоги. З 1 вересня розпочався освітній процес. 90% учнів вийшли на очне навчання (виділено редакцією). Протягом літнього періоду департамент освіти та заклади працювали над збільшенням площ укриттів для учнів, однак наразі і цих укриттів замало, тому деякі ліцеї навчаються у дві зміни. Площі укриттів розраховані на певну кількість дітей і не розраховані на те, щоб там перебували мешканці навколишніх будинків під час освітнього процесу. Інакше кажучи, дітям не вистачає місця», – йдеться у повідомленні.

Тож усіх, хто використовував укриття закладів освіти під час освітнього процесу, просять серйозно поставитися до цього питання та завчасно подбати про те, щоби знайти поблизу свого місця знаходження інше безпечне укриття, яке не належить загальноосвітнім чи дошкільним закладам освіти.

Заступниця директора департаменту освіти міської ради Світлана Ковтуненко у коментарі Житомир.info ще раз роз’яснила причини, через які навчальні заклади не можуть надати укриття людям, що не є учасниками освітнього процесу.

«Таке питання у нас виникло сьогодні (о 08:57 год. в Житомирській області була оголошена повітряна тривога, яка тривала до 09:21, – ред.). Тож ми вирішили пояснити, чому заклади освіти не можуть прихистити людей. Так, влітку пускали всіх, а зараз не має змоги, бо дітям просто не вистачає місця. Окрім того, не хочеться, аби з дітьми контактували люди, що не мають медогляду. Адже в нас кожен учитель і весь персонал перед початком навчального року обов’язково проходить медичний огляд», – зазначила Світлана Ковтуненко.

Заступниця директора департаменту освіти зауважує, що поза часом освітнього процесу укриття будуть доступні для мешканців будинків, які знаходяться поруч.

«У вечірній час, можливо, зможемо зробити укриття доступним для людей. Однак це точно не весь мікрорайон. Узимку, коли будуть канікули, можливо, знову пускатимемо. Але це не має бути нормою. Люди повинні подбати про власну безпеку й заздалегідь дізнатися про наявність укриттів у тих районах, де вони мешкають чи працюють», – наголошує Світлана Ковтуненко.

Зауважимо, що пресслужба Житомирської міської ради 8 вересня уточнила, що «всі ліцеї міста, де є укриття, приймають громадян під час повітряної тривоги в позаосвітній час. Вихідні та нічна пора — не виняток!».

У в час освітнього процесу містянам радять користуватися найближчими укриттями в інших адмінбудівлях та житлових будинках.

Актуальна мапа укриттів – ТУТ

Нагадаємо, перед початком навчального року 2023/2024 укриття у закладах освіти пристосовували до більшої кількості учнів: одні розширювали, а деякі будували з нуля. Очікувалося, що на очне навчання вийде 70-75% дітей.

Як повідомляв Житомир.info, 2 червня 2023 року пресслужба міської ради інформувала, що у Житомирі всі ліцеї, де є укриття, будуть відкриті цілодобово на час повітряної тривоги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття сховище бомбосховище ліцей школа Ковтуненко департамент освіти  
Матеріали по темі