Місто

Чому в Житомирі погіршилася вода в річці Тетерів та що можна з цим зробити

16 September 2023, 13:44

Клас житомирського водосховища за 10 років погіршився з чистого до брудного, на це впливають орендовані ставки та обробка полів.

Про це 14 вересня 2023 року в програмі «Діалоги» на Житомир.info повідомив мер Сергій Сухомлин, відповідаючи на питання житомирян.

«Ми це питання піднімаємо на державному рівні, я думаю, що найближчим часом буде виїзне засідання в місті Звягель комітету Верховної ради, бо це питання підіймали на різних засіданнях коли були присутні представники Уряду. За 10 років клас водосховища понизився з першого по четвертий. Це обумовлено не тільки тим, що його потрібно чистити, а державних програм немає. Причина в тому, що всі оті ставочки, які раніше давали воду в річку Тетерів, на сьогодні в області та інших областях передані в оренду, люди розводять рибу, поставили собі там греблі. Якщо раніше держава регулювала скиди (води), то сьогодні це приватна власність чи перебуває в оренді, і тут баланс порушується», - сказав Сергій Сухомлин.

Він також додав, що під час посівної кампанії та обробки полів все це стікає потім в річку.

«Річка не починається в Житомирі, і ми бачимо, яка вода до нас приходить. І наша задача – не погіршити стан води, яка проходить через і йде далі. До кінця цього року буде словенський підрядник планує закінчити і ввести в експлуатацію першу чергу (каналізаційних очисних споруд), до червня-липня наступного року – другу чергу», - розповів мер Житомира.

Сергій Сухомлин наголосив, що для покращення якості води в річці Тетерів має бути державна програма і відповідна обласна програма.

Довідково: виділяється шість класів якості вод у водосховищах: I – вода дуже чиста; II – чиста; III – помірно забруднена, IV – забруднена; V – брудна; VI — дуже брудна.

Нагадаємо, в червні цього року у воді, відібраній у Тетереві в районі житомирського пішохідного мосту, екологи виявили відхилення за деякими показниками: перевищене хімічне споживання кисню – в 3,1 раза, біохімічне споживання кисню – в 4,4 раза, заліза – в 2,2 раза; низький вміст розчиненого кисню (3 мг/дм куб при нормі не менше 4); висока концентрація завислих речовин.

Як повідомляв Житомир.info, як на початку купального сезону 2023 року, так і наприкінці якість води у річці Тетерів на пляжах в гідропарку Житомира лишалася незадовільною: протягом червня-липня вміст кишкової палички перевищував показники норми у кілька десятків/сотень разів; наприкінці серпня не відповідав нормі показник біохімічного споживання кисню.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода річка Тетерів водосховище якість води Сухомлин 
Матеріали по темі