Здоров'я

У Житомирській області функціонує 113 паліативних ліжок. Список лікарень

21 September 2023, 10:53

Пацієнти, у яких діагностували важке захворювання, можуть отримати безкоштовну паліативну допомогу, яка спрямована на підвищення якості останнього періоду їхнього життя. У Житомирській області у відділеннях закладів охорони здоров’я станом на 01 січня 2023 року функціонує 113 паліативних ліжок.

Про це 20 вересня повідомляє пресслужба Житомирського обласного онкологічного диспансеру.

«Паліативна допомога – це медичні, психологічні та побутові послуги, які полегшують життя людям від моменту встановлення діагнозу важкої хвороби. Зокрема, це медичні послуги, до яких відносяться симптоматична терапія, попередження та лікування хронічного больового синдрому, медикаментозна терапія, надання ефективного знеболення; соціальні послуги, в тому числі надання паліативного догляду; духовна і психологічна підтримка пацієнта та осіб, що здійснюють за ним догляд», - йдеться у повідомленні.

Паліативна допомога може бути загальною, яка надається лікарями загальної практики, або спеціалізованою, що надається мультидисциплінарною командою в амбулаторних умовах або за місцем перебування пацієнта, або в закладах охорони здоров’я вторинного чи третинного рівня.

До мультидисциплінарної команди, що надає паліативну допомогу, входять: лікар паліативної медицини, медична сестра, яка пройшла відповідні курси, психолог та соціальний працівник.

Існують дві форми паліативної допомоги: стаціонарна, яка надається у лікарні, і мобільна, яка обслуговує пацієнтів вдома або в поліклініці.

У пакет безкоштовних стаціонарних послуг згідно з НСЗУ входить: лікування больового синдрому; розміщення в одно- або двомісних палатах; цілодобовий нагляд; необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, копрограма, бактеріологічні та інші дослідження; інструментальні дослідження: електрокардіографія, узд, рентгенологія та інші за потреби; знеболення на всіх етапах діагностики та лікування; киснева терапія та респіраторна підтримка; харчування, зокрема лікувальне; колісні крісла, ходунки, палиці, милиці; фізична терапія, медична реабілітація, психологічна та психічна адаптація.

Паліативні мобільні бригади надають майже всі ті самі послуги вдома у пацієнта, крім тих, для яких потрібна безпосередня присутність у лікарні.Мобільна паліативна бригада контактує з пацієнтом не менше, ніж один раз на тиждень – це може бути як безпосередній візит, так і дистанційне спілкування.

Щоб отримати безкоштовні паліативні послуги треба обов’язково звернутися за електронним направленням до сімейного лікаря, з яким пацієнт уклав декларацію, чи лікуючого лікаря. Після цього пацієнт може отримати безоплатну допомогу в будь-якій лікарні, яка підписала договір з НСЗУ на надання паліативного пакету послуг.

У Житомирській області у відділеннях закладів охорони здоров’я станом на 01 січня 2023 року функціонує 113 паліативних ліжок:

  • лікарня №1 м. Житомира – 5 ліжок,
  • Баранівська ЦРЛ – 5 ліжок,
  • Ємільчинська лікарня – 8 ліжок,
  • Звягельське МТМО – 6 ліжок,
  • м. Коростень ЦМЛ – 4 ліжка, Коростенська ЦРЛ – 8 ліжок,
  • Коростишівська ЦРЛ – 5 ліжок,
  • Лугинська ЦРЛ – 11 ліжок,
  • Любарська лікарня – 5 ліжок,
  • Малинська МЛ – 1 ліжко,
  • Народицька лікарня – 6 ліжок,
  • Попільнянська лікарня – 6 ліжок,
  • Романівська лікарня – 1 ліжко,
  • Черняхівське ТМО – 2 ліжка,
  • Житомирська багатопрофільна опорна лікарня – 15 ліжок,
  • Обласний медичний спеціалізований центр – 25 ліжок.

На базі КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» створено кабінет протибольової терапії, в якому паліативні пацієнти з хронічним болем отримують безкоштовно консультативну та лікувальну допомогу.

Минулого року паліативну допомогу в різних медичних закладах отримали 1733 пацієнти області.

Як повідомляв Житомир.info, 1 липня 2022 року 248 народних депутатів проголосували за подальший розвиток реформи охорони здоров'я, передбачалась побудова мережі закладів охорони здоров'я європейського зразка. Зокрема в законі було виділено термін «паліативна допомога».

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: паліативна допомога хвороба лікарня допомога хворі 
Матеріали по темі