Влада

Суд виправдав екскерівника Житомирської митниці, якого обвинувачували у розтраті майна в особливо великих розмірах

26 September 2023, 13:47

Суд виправдав колишнього керівника Житомирської митниці ДФС Сергія Грінчука, якого звинувачували за ч.5 ст.191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), де передбачене покарання – позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Обвинувальний акт надійшов до суду 7 липня 2020 року, вирок Корольовський районний суд м.Житомира ухвалив 19 вересня 2023 року.

«Восени 2018 року ОСОБА_5 усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання наслідків, які полягають у розтраті бюджетних коштів на користь ТОВ «Фалькон Пауер», зловживаючи своїм службовим становищем, перебуваючи у службовому кабінеті за місцем роботи у Житомирській митниці ДФС, надав усну вказівку начальнику управління матеріально-технічного забезпечення та розвитку інфраструктури Житомирської митниці ДФС ОСОБА_8 провести тендерну закупівлю робіт та послуг з реконструкції пункту пропуску «Майдан Копищанський», що знаходиться за адресою: Житомирська область, Олевський район, сільська рада Копищенська, за результатами проведення якої необхідно буде укласти відповідний договір будівельного підряду з ТОВ «Фалькон Пауер»... Відповідно до висновку експерта від 10.12.2019 №12/117 за результатами проведеної у кримінальному провадженні судової будівельно-технічної експертизи розроблена кошторисна документація по об`єкту: «Реконструкція міждержавного автомобільного пункту пропуску «Майдан Копищанський»: влаштування службових модулів для спільного контролю (митний та прикордонний) пункту пропуску «Майдан Копищанський» за адресою: Житомирська область, Олевський район, сільська рада Копищенська» не відповідає вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва. Фактично виконані роботи відсутні. Визначені проектно-кошторисною документацією та первинною звітною документацією обсяги та вартість робіт не відповідають фактично виконаним. Сума завищень складає 732 108 грн 68 коп.», - зазначалося в обвинуваченні прокуратури.

Сергій Гринчук в суді свою винуватість в інкримінованих діях не визнав повністю.

Скриншот з вироку суду

Суд визнав докази прокуратури недостатніми, а факт заподіяння в.о. начальника Житомирської митниці Сергієм Гринчуком матеріальної шкоди державному бюджету – недоведеним. Гринчука за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України, виправдали «оскільки не доведено, що в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення».

«В самому обвинувальному акті не зазначено щодо наявності в діях ОСОБА_5 корисливої мети в результаті оплати виконаних робіт, що є обов`язковим для визначення складу інкримінованого злочину, а саме встановлення мотиву вчиненого кримінального правопорушення та будь-яких доказів з встановлення цього мотиву до суду стороною обвинувачення подано не було... Суд приходить до переконання, що у даному кримінальному провадженні не було доведено належними та допустимими доказами як сам факт заподіяння матеріальної шкоди державному бюджету на суму 732108 грн 68 коп., як об`єктивною частиною складу злочину, так суб`єктивною частиною злочину (умисел обвинуваченого)», - йдеться у вироці суду.


Скриншот з вироку суду

Вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги (30 днів).

Як повідомляв Житомир.info, 20 лютого 2020 року в.о. начальника Житомирської митниці Сергію Гринчуку повідомили про підозру у розтраті майна в особливо великих розмірах під час реконструкції міждержавного автомобільного пункту пропуску «Майдан Копищанський», документування правопорушення проводилося співробітниками Управління СБУ в Житомирській області спільно з Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань у Хмельницькому під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

29 травня 2020 року Сергій Гринчук звільнився з посади заступника начальника управління адміністрування митних платежів – начальника відділу контролю митної вартості Житомирської митниці ДФС.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд Гринчук митниця розтрата реконструкція пункт пропуску  
Матеріали по темі