Влада

МОН пропонує зміни до НМТ у 2024 році: тестування з чотирьох предметів, все в один день

26 September 2023, 17:03

Національний мультипредметний тест міститиме 4 предмети. До переліку обов’язкових предметів додано тестування з історії України, яке охоплюватиме лише період XVI - ХХІ ст.

Про це 26 вересня на своїй сторінці у фейсбуці повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

«Формат – національний мультипредметний тест, який міститиме 4 предмети (три обов’язкові та один – на вибір). В умовах війни НМТ – це найбільш оптимальний варіант вступних іспитів, який забезпечує рівні умови для кожного вступника, незалежно від місця його перебування. До переліку обов’язкових предметів додано історію України. Ми чудово розуміємо, що у країні війна, яка вносить свої корективи у можливість вступників готуватися. Відсутність очного навчання, повітряні тривоги та вимкнення світла…Саме тому у 2024 році програма тестування з історії України охоплюватиме лише період XVI - ХХІ ст. Адже так, у країні війна, і саме цей історичний період є дуже важливим для формування у молоді цілісного розуміння нашого минулого та його зв’язку із сьогоденням», - зазначив Оксен Лісовий.

Тестування відбуватиметься протягом одного дня із перервою. 2 предмети по 60 хв, перерва і ще 2 предмети по 60 хв. Це дасть можливість вступникові з’явитися у пункті тестування лише один раз. Не потрібно двічі витрачати час на дорогу. Особливо актуально це для тих, хто змушений їхати до сусіднього населеного пункту.

«Відповідний законопроєкт вже на реєстрації у Верховній Раді. Утім, ми розуміємо, що вступники і педагоги дуже чекали на інформацію про модель вступних іспитів. Тож повідомляємо про формат НМТ уже зараз, щоб усі мали достатньо часу на підготовку», - додав Оксен Лісовий.

Міністр також зазначив, що ми поступово рухаємося до формування нової моделі ДПА. Однак у 2024 атестацію у 9 та 11 класах ще не проводитимуть, водночас Український центр оцінювання якості освіти планує зробити пілотне ДПА у деяких 4-х класах. Важливо, що це жодним чином не впливатиме на подальше навчання учнівства. Атестація потрібна для моніторингу якості освіти та у разі потреби – коригування освітньої політики.

Нагадаємо, 5 вересня сайт Освіта.ua оприлюднив рейтинг шкіл Житомира за підсумками НМТ 2023 року. На першому місці – Ліцей №1, друге й трете займають наукові ліцеї при університетах.

Як повідомляв Житомир.info, 7 липня 2023 року в сюжеті Житомир.info учениця житомирського ліцею, яка склала НМТ на максимальні 600 балів, дала поради тим, кого очікує тестування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: навчання НМТ екзамени освіта МОН учні 
Матеріали по темі