Місто

Як у Житомирі працюватимуть «Пункти незламності» у випадку блекаута та що в них є

10 October 2023, 16:22

Чай, свічки, теплова пушка, буржуйка та інші необхідні речі вже підготували у «Пункті незламності», який розгорнули у ліцеї № 22. Директорка закладу каже: у разі блекаута людям буде, де зігрітися, підзарядити телефон та отримати доступ до інтернету. Крім того, тут навіть є окрема дитяча кімната.

«Ми маємо бути готовими на всі випадки, які маємо на сьогодні. Тому для людей ми підготували все фоє, де плануємо розмістити до ста осіб. Тут є лавки, маємо генератор, тому буде безперебійне світло, маємо інтернет, який працює в незалежності від наявності електроживлення, освітленням можемо до 6-8 годин забезпечити. Для матусь, які приходять з дітьми у нас є спеціальна кімната, в якій вони можуть не лише відпочити, а й отримати психологічне розвантаження і почувати себе комфортно і затишно», - розповідає директорка ліцею №22 Наталія Міненко.

У разі повітряної тривоги люди зможуть скористатися укриттям, де є окремі кімнати, щоб відділити учнів від містян.

«У закладі є укриття, воно велике та тепле. Там підведена вентиляція, яка буде працювати, пушку ми можемо спустити, вона починає працювати з вулиці, тому укриття також буде теплим», - каже директорка ліцею №22.

Директорка ліцею розповідає, що «Пункт незламності» функціонуватиме лише у випадку блекауту, вже призначили тих, хто відповідатиме за його роботу та розробили графіки.

«Приходять відповідальні особи та запускають генератор, запускають технічні засоби. В цей час приїздять люди – це працівники нашого закладу, дошкільного закладу і департаменту освіти, вони також знаходяться тут, у нас на місяць розписаний графік», - пояснює директорка ліцею №22 Наталія Міненко.

Станом на 10 жовтня всі 18 стаціонарних «Пунктів незламності» облаштовані всім необхідним та готові до роботи, запевняє представник профільного управління.

«З цих 19 пунктів – це 18 стаціонарних і 1 мобільний пункт незламності, за який відповідає Житомирська міська рада. Кожен з пунктів незламності, які функціонуватимуть на території міської громади, мають безпосередній доступ до інтернету, забезпечені всім необхідним. Люди зможуть отримати чай, зігрітися, підзарядити мобільні телефони, вийти поспілкуватися в інтернет, передати певні новини», - говорить заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Олександр Куліковський.

Фахівець також пояснив, впродовж якого часу мають відкрити пункт незламності та куди звертатися, якщо він не запрацював.

«Вони починають роботу протягом двох годин з моменту оголошення блекауту на території міської громади за прийняттям відповідного рішення, або іншого розпорядчого документа міським головою. Звертатися у Міський інформаційний центр «15-80», де додатково буде сформований штаб, який буде координувати діяльність «Пунктів незламності», - каже заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Олександр Куліковський.

Нагадаємо, з 1 жовтня у Житомирі відновлюють роботу «пунктів незламності»: 18 стаціонарних і один мобільний. Вони не працюватимуть постійно, а тільки тоді, коли виникає або явна загроза, або є факт порушення життєдіяльності населення.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці березня поточного року в Житомирській області «пункти незламності» перевели з режиму цілодобового функціонування у режим готовності до термінового відновлення роботи («сплячий» режим).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пункт незламності освітній заклад садочок дистадок ліцей Міненко Куліковський 
Матеріали по темі