Місто

Як енергетики Житомирської області підготувалися до зими та чи чекати блекаутів

12 October 2023, 13:20

Минулої осені та зими росіяни били по об'єктах енергетичної інфраструктури України.

Як цього року підготувалися до збільшення навантаження та можливих масових атак енергетики Житомирщини, та чи планують запроваджувати відключення світла, дізнавалися журналісти Житомир.info.

«Якщо говорити про підготовку до зими, то я б розділив на два етапи – фізичний та ресурсний. Якщо говорити про ресурси, то ми збільшили аварійний запас, зрозуміли, які найбільше електричні прилади виходять з ладу і намагалися закуповувати їх більше, наприклад кабельні муфти. Щодо фізичного захисту, то ця робота триває постійно. Це фізичний захист трансформаторів та підстанцій, бо розуміємо, що ворог не зупиниться, він націлився на нашу енергетику. Найперше – це обкладка біг-бегами, габіонами, облаштування протидронних сіток», – розповідає голова правління АТ «Житомиробленерго» Олексій Шекета.

Енергетикам вдалося відновити, те що було зруйновано.

«Те, що було знищено у минулому періоді, на даному етапі відновлено все. Якщо говорити у кілометрах – це близько 60 км лінії було відновлено», – каже голова правління АТ «Житомиробленерго».

Енергетична система єдина, тому Житомирщина залежить і від ситуації в інших область. Крім того, говорячи про можливі блекаути голова правління АТ «Житомиробленерго» наголошує: якщо люди хочуть бути зі світлом, потрібно заощаджувати електроенергію.

«Чудес не буває. Шість основних енергоблоків нашої Запорізької електростанції під окупацією, вони не беруть участь у нашому енергетичному балансі. Тобто дефіцит у нашій системі все ж буде спостерігатися. Але підготовка до зими - це діло не лише обленерго, Укренерго – це ми всі разом. Наше заощадливе використання електроенергії є запорукою уникнення блекаутів. Якщо зрозуміти, що зараз електрична енергія, а особливо у зимовий період, це буде життєво необхідна енергія і її треба берегти як воду та навколишнє середовище, тоді можу сказати з впевненістю – ми уникнемо блекаутів, єдине всі повинні бути свідомими, - сказав голова правління АТ «Житомиробленерго» Олексій Шекета.

Нагадаємо, 12 вересня Дмитро Рогожин розповідав про підготовку до опалювального сезону: комунальники вже виконали планові роботи та провели капітальний ремонт мереж.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: енергетик електропостачання Житомиробленерго обленерго Шекета блекаут 
Матеріали по темі