Економіка

Через соцмережі податкова виявила у Житомирі магазин, що працює без РРО та має неоформленого працівника

25 October 2023, 10:38

Державна податкова служба активно перевіряє соціальні мережі та інтернет-майданчики для виявлення порушників, що продають товари та послуги без державної реєстрації. Через соцмережі податкова виявила у Житомирі магазин електроінструментів, який не мав РРО.

Про це ввечері 24 жовтня повідомила пресслужба Державної податкової служби України.

«Сьогодні активно розвивається такий вид діяльності як інтернет-торгівля, основу якої складає роздрібна торгівля, що орієнтована на кінцевого споживача. Такий вид продажів отримав популярність і поширення після того, як мережа Інтернет стала доступна звичайним користувачам, які витрачають мінімум часу для здійснення покупки у такий спосіб. Враховуючи, що на сьогодні соціальні мережі Facebook, Instagram та інші інтернет-майданчики стали бізнес-платформами з потужними маркетинговими інструментами, якими користуються громадяни для дистанційного продажу товарів або надання послуг, ДПС на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз інформації, розміщеної на доступних сайтах, інтернет-майданчиках, платформах та встановлюються факти щодо систематичного здійснення інтернет-торгівлі громадянами, які здійснюють підприємницьку діяльність без державної реєстрації як суб'єкта господарювання та без фіскалізації розрахунків», - йдеться у повідомленні.

Державна податкова служба України постійно отримує інформацію про факти господарської діяльності без державної реєстрації та вкотре нагадує громадянам про необхідність реєстрації суб’єктами господарювання у випадку здійснення системної господарської діяльності з продажу товарів (надання послуг) та платникам податків, які здійснюють діяльність за допомогою інтернет-магазинів, – про необхідність застосування РРО/ПРРО та видачі відповідних розрахункових документів.

Територіальними органами ДПС протягом вересня – жовтня 2023 року встановлено численні випадки провадження господарської діяльності без державної реєстрації та факти реалізації товарів інтернет-магазинами без застосування РРО/ПРРО:

  • у м. Києві виявлено інтернет-магазин, в якому торгівля мобільними телефонами та електронними гаджетами торгової марки «Apple» здійснювалася без застосування РРО/ПРРО та видачі відповідних розрахункових документів;
  • на Київщині при замовленні на інтернет-платформі Prom.ua встановлено порушення вимог порядку проведення розрахунків;
  • на Хмельниччині встановлено факти зайняття господарською діяльністю через мережу Інтернет без державної реєстрації фізичною особою-підприємцем;
  • на Дніпропетровщині ведеться боротьба з тіньовим сектором ринку, зокрема нехтування обов’язком реєстрації підприємницької діяльності;
  • в інтернет-магазині з продажу електроінструментів на Житомирщині встановлено факт реалізації без застосування РРО та використання праці найманого працівника без оформлення трудових відносин.

Нагадаємо, 6 жовтня пресслужба Державної податкової служби України повідомила про те, що вони перевіряють Facebook, Instagram та інші інтернет майданчики з метою виявлення продажів без реєстрації підприємницької діяльності.

Як повідомляв Житомир.info, 15 вересня 2023 року пресслужба ДПС повідомила про те, що з 1 жовтня до суб’єктів, які надають послуги таксі та приймають до оплати готівкові кошти та/або електронні платіжні засоби без проведення таких операцій через РРО, можуть застосуватись штрафні санкції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДПС податок перевірка РРО ПРРО соцмережа продаж товар інтернет 
Матеріали по темі