Влада

Влада Житомира збирається запустити платформу для виготовлення fpv-дронів за кошти міського бюджету

9 November 2023, 14:53

Наприкінці відеозвернення 8 листопада мер Житомира натякнув на великий проєкт допомоги військовим, до якого зможуть долучитися жителі громад.

В коментарі Житомир.info Сергій Сухомлин 9 листопада пояснив, про що саме йдеться.

«Це буде інтернет-платформа, де житомиряни зможуть побачити, яким підрозділам потрібні fpv-дрони і з якими саме характеристиками. Також там буде навчання збірці дронів і компанії, які можуть забезпечити необхідні комплектуючі. А міська рада буде компенсувати вартість виготовлення – виплачувати компенсацію з міського бюджету в розмірі 6 тис. грн, але лише після того, як fpv-дрон буде у військових», - сказав мер Житомира.

За словами мера, така ініціатива є унікальною, в Україні жодне місто досі такого не робило.

«Будемо комунікувати людей, які можуть зробити дрони, кожен дрон матиме індивідуальний номер. Після виготовлення міська рада буде передавати його на тестування у спеціальний військовий підрозділ, і лише після проходження тестування fpv-дрон буде потрапляти у військову частину. Платити будемо лише після того, як бригада підпише акт про отримання дрона», - пояснив Сергій Сухомлин.

За його словами, презентація інтернет-платформа запланована на наступний тиждень, партнери проєкту – 190-й навчальний центр ДШВ, фонд Victory Drones Марії Берлінської та Житомирська міська рада.

«Ми вже все пропрацювали, платформа вже є, але ще є питання безпеки і реєстрації через «Дію», зараз узгоджуємо ці моменти з військовим і з Мінцифри», - сказав мер.

Щодо фінансового забезпечення, то на закупівлю дронів у міської ради ще є 50 млн грн, але вони не всі підуть на новий проєкт.

«Ми зараз знайшли виробників, які мають сертифікацію в Міноборони, і закуповуємо через «Прозорро» 500 fpv-дронів і 20 комплектів обладнання до них – окуляри, станції управління, ретранслятори для збільшення дальності. По цій же програмі у нас буде й компенсації за виготовлення fpv-дронів: 1 тисяча дронів – це 6 млн грн з міського бюджету. Якщо використаємо всі кошти, то будемо додавати», - зазначив Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, на сесії міської ради 28 вересня мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав, що влада домовилась з житомирськими підприємцями і військовими частинами щодо збірки тисячі дронів, компоненти до яких закуплять за бюджетні кошти.

Як повідомляв Житомир.info, у системі «Прозорро» станом на 11 серпня 2023 року були опубліковані дані про закупівлі різних дронів для фронту на 1,41 млрд грн, виконавчий комітет Житомирської міської ради входить в ТОП-5 замовників дронів. В середині липня 2023 року фахівці «Прозорро» проаналізували публічні закупівлі безпілотників з початку 2023 року, і за сумою коштів Житомирська область була на другому місці серед регіонів – на 60 млн грн, а мер Житомира уточнював, що 46 млн 280 тис. 798 грн – це кошти з бюджету міської громади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дрон Сухомлин БПЛА 
Матеріали по темі