Суспільство

Яким буде НМТ у 2024 році та які були найпоширеніші помилки в попередньому тестуванні

14 November 2023, 12:25

До Національного мультипредметного тесту увійшов ще один обов'язковий предмет. Тобто у 2024 році в тестуванні буде три сталих предмети та один на вибір абітурієнта. Крім того, збільшили час, за який потрібно скласти іспит.

Про особливості НМТ, який складатимуть випускники, 14 листопада розповіли у департаменті освіти Житомирської міської ради.

«Обов'язкові предмети – це українська мова, математика, історія України, що є новиною для 2024 року. Один предмет на вибір, дозволить обирати траєкторію вступу до вищого навчального закладу. Обирати випускники зможуть з шести навчальних предметів: українська література, іноземна мова, біологія, хімія, фізика, географію. Іноземна мова – англійська, французька, німецька, іспанська. Відведено буде один день кожному абітурієнту, тривалість буде збільшена до 120 хвилин, два відрізки по 60 хвилин з перервою. На кожен відрізок відведено два предмети із загальної кількості, яку обере випускник», - розповідає головний спеціаліст департаменту освіти Житомирської міської ради Ольга Єрмакова.

Аби покращити НМТ провели аналітичну роботу та виявили найпоширеніші помилки абітурієнтів.

«Що стосується математики, то вчителі побачили, що проблемою є не знання 10-11 класу, а проблемою є базові знання, які дитина вивчає з 5 по 9 клас. Це, що стосується математики, тому було скільки труднощів. Українська мова, тут помилки були саме у синтаксисі й пунктуації. Щодо хімії, то фахівці побачили, що місце хімії в курсі 7-11 класу, тому треба змінювати теми й переносити класи. Це означатиме, що підготовка до НМТ/ЗНО буде системною, послідовною, і буде час на закріплення предметів», - говорить головний спеціаліст департаменту освіти Житомирської міської ради Ольга Єрмакова.

Також у департамент освіти зазначили, що списати, або в інший спосіб порушити процедуру проведення НМТ не вийде.

«У Житомирі жодних порушень виявлено не було, крім одного – це академічна недоброчесність учасника, який намагався скористатися мобільним телефоном. Це було помічено та завершено, учасник був позбавлений права далі проходити тестування та вступати до вищого навчального закладу. Убезпечувати тестування у 2024 році будуть спеціальні камери, які будуть встановлені у кожній аудиторії, також може бути перевірка з металошукачем спеціально призначеними для цього особами», - сказала Ольга Єрмакова.

Крім того, у 2024 році для учнів 4, 9 та 11 класів не будуть проводити ДПА.

Нагадаємо, що 8 листопада Верховна Рада України підтримала законопроєкт № 10092 «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року». НМТ у 2024 році складатимуть лише ті, хто планує вступати до ЗВО

Як повідомляв Житомир.info, 7 липня 2023 року в сюжеті Житомир.info учениця житомирського ліцею, яка склала НМТ на максимальні 600 балів, дала поради тим, кого очікує тестування.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НМТ екзамен тестування Ольга Єрмакова департамент освіти освіта навчання учень випускник 
Матеріали по темі