Події

До шести років тюрми загрожує чиновникам Житомирської області, які здавали в оренду землі в Чорнобильській зоні

14 November 2023, 15:39

До 6 років позбавлення волі загрожує колишньому селищному голові у Житомирській області та його співучасникам, які здавали в оренду землі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Про це 14 листопада повідомила пресслужба Національної поліції України за матеріалами Головного слідчого управління.

«Слідчі Нацполіції викрили злочинну групу чиновників на Житомирщині, які здавали в оренду землі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. До складу злочинної групи входили селищний голова, землевпорядник та керівники трьох суб’єктів господарювання, на користь яких місцева селищна рада незаконно надавала в оренду земельні ділянки в зоні радіоактивного забруднення. Там зловмисники вирощували зернові культури. Самовільне зайняття земельних ділянок загальною площею 1 437 га спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам — шкода становить понад 37 мільйонів гривень», - йдеться у повідомленні.

Відео Національної поліції

Слідчі Головного слідчого управління за оперативного супроводу Департаменту забезпечення діяльності, пов’язаної з небезпечними матеріалами, Національної поліції України, провели шість санкціонованих Печерським районним судом м. Києва обшуків. У ході обшуків виявили та вилучили документи та інші докази причетності фігурантів до вчинення вказаних злочинів.

Це дозволило за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомити всім п’ятьом учасникам злочинної групи про підозру в учиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) та ч. 1 ст. 197-1 (Самовільне зайняття земельної ділянки) Кримінального Кодексу України.

Фігурантам загрожує до шести років позбавлення волі.

Триває документування інших фактів незаконного використання земельних ділянок державної форми власності в зоні радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. В тому числі за 2021 рік.

Про це інформує пресслужба Офісу Генерального прокурора.

«У рамках кримінального провадження перевіряються обставини незаконної передачі земель протягом 2021 року, які задокументовано в ході слідства. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів та накладення арешту на їхнє майно з метою забезпечення подальшого відшкодування завданої шкоди державі», - зазначили у пресслужбі.

Як повідомляв Житомир.info, 28 січня 2022 року пресслужба Житомирської обласної прокуратуриповідомила про те, що селищна рада в Житомирській області незаконно здала в оренду 100 га радіоактивно забруднених земел на початку січня 2022 прокуратура повідомляла про позови до Народицької селищної ради та приватних фермерських господарств щодо повернення з незаконного користування радіоактивно забруднених земель площею понад 2100 га і вартістю майже 405 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція чиновник Чорнобиль земля оренда селищний голова зона радіоактивного забруднення 
Матеріали по темі