Місто

Коли житомиряни святкуватимуть Різдво – 25 грудня чи 7 січня. Опитування

11 December 2023, 16:04

Цього року Православна церква України ухвалила рішення про перехід на новий календар, за яким Різдво святкують 25 грудня.

Ми вирішили запитати у житомирян, коли вони будуть святкувати Різдво: у нову дату або 7 січня.

«Різдво 25 грудня, тому що так було колись раніше, просто вернулися до давніх традицій. В цілому я не настільки релігійна людина, щоб аж за цим слідкувати, просто за Православною церквою України слідкую, коли вони будуть, тоді і родина теж. Раніше 7 січня, минулого року 25 і 7, але цього 25 вже», – каже Наталія.

«Взагалі поки не планую, у зв'язку з війною, хоч якось підтримати хлопців, що ми теж тут не влаштовуємо банкет», – каже Світлана.

«Я по указу президента не планую Різдво святкувати, а це визначає священний синод, один і другий, це не його справи, він втрутився в справи церкви, що конституцією заборонено. Як належить по старому, так і буду», – розказує Володимир.

Більше відповідей опитаних житомирян можете побачити у відеосюжеті.

Чому в Україні історично святкували Різдво саме 25 грудня, прокоментував отець Богдан Бойко, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору.

«Сьогодні багато кажуть, чому ми перейшли на святкування 25 грудня Різдва Христового, ми не перейшли на святкування 25 грудня, ми святкували завжди. Православна церква завжди святкувала 25 грудня, але по Юліанському календарю, а жили ми по Григоріанському. Православна церква України прийняла рішення, що не може бути такого, що живемо за таким (ред. календарем), а служимо в церкві - за іншим. Прийнято рішення, що ми святкуємо по Новоюліанському календарю, як всі 10 церков православної церкви світу і Вселенський патріархат. І я думаю, що це добре, будьмо справедливі сьогодні всі святкували Новий рік, а потім святкували Різдво Христове, то свято всіх свят, які є зимою не новий рік, а Різдво Христове. Тому сьогодні ми здійснили цю історичну справедливість. І нагадую всім, 6 січня ми будемо святкувати Водохреще, освячення води», – каже отець Богдан Бойко, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору.

Нагадаємо, в травні 2023 року Священний синод ПЦУ ухвалив рішення про перехід з 1 вересня 2023 року на новоюліанський календар.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Різдво святкування вертеп свято опитування церква календар собор о. Богдан Бойко 
Матеріали по темі