Суспільство

Теоретичний іспит без автошколи в Житомирській області: скільки охочих вже успішно склали, де пройти тест та яка вартість

12 December 2023, 14:50

З минулого місяця в Україні офіційно дозволили складати теоретичну частину іспиту на отримання водійських посвідчень без відвідування автошколи.

12 грудня журналісти Житомир.info дізнавалися, чи багато охочих на Житомирщині самостійно підготуватися та чи вдається їм скласти іспит.

«У нашій області 55 осіб вже скористалися такою можливістю, з яких 33 успішно склали теоретичний іспит у наших сервісних центрах. Можливо це стало з 22 листопада 2023 року. Вартість такого іспиту – 13 грн, складати можна безліч разів, але після кожного іспиту дається 10 днів для кращого опанування теоретичного курсу», - розповідає заступник начальника регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Житомирській області Володимир Гриб.

Кількість тих, хто склав успішно іспит не змінилася після того, як майбутнім водіям дозволили самостійно вивчати теорію.

«Відсоток складання іспиту, він майже однаковий, що в автошколі, але ще мало час пройшло. Проте з 55 осіб, які проходили іспит 33 склали, а це близько 58%. Такий відсоток складання був й тоді, коли навчання було обов'язковим у навчальному закладі», - каже Володимир Гриб.

Необхідні матеріали та пробні тести з ПДР є у відкритому доступі.

«Для кращої підготовки для складання іспиту на сайті Головного сервісного центру МВС є онлайн-тренажерзнань дорожнього руху. Там є всі запитання, з яких формується екзаменаційний білет зі складання іспиту у сервісному центрі», - говорить заступник начальника регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Житомирській області.

Зараз в Житомирській області скласти іспити для отримання водійського посвідчення можна в трьох сервісних центрах.

«Наразі в Україні діє пілотний проєкт щодо прозоро складання теоретичного іспиту. Нещодавно долучився ще один центр. На старті були два – це територіальний центр №1841 у Житомирі та №1843 у Коростені. Зараз долучився №1844 у Звягелі», - розповідає заступник начальника регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Житомирській області Володимир Гриб.

Також у сервісному центрі нагадують: для проходження іспиту необхідно записатися в онлайн чергу та мати необхідні документи

«При собі необхідно мати: паспорт громадянина України з відміткою про місце реєстрації або ID-картку чи паспорт громадянина України для виїзду за кордон разом з довідкою про місце проживання, медична довідка, що підтверджує допущення до керування транспортним засобом обраної категорії; ідентифікаційний номер, наявне посвідчення водія, якщо людина хоче відкрити іншу категорію. Коли вже сіла до адміністратора сервісного центру, то потрібно зазначити, що самостійно опанувала теоретичний курс певної категорій, і далі направляють на іспит», - каже Володимир Гриб.

Зазначимо, після успішного проходження теоретичного іспиту, кандидат у водії має обов'язково пройти навчання у будь-якому акредитованому навчальному закладі.

Нагадаємо, з 22 листопада майбутні водії можуть складати теоретичний іспит в сервісному центрі МВС без навчання в автошколі. Раніше проходити підготовку в акредитованому навчальному закладі було обов’язковим.

Як повідомляв Житомир.info, 8 серпня 2022 року журналісти Житомир.info у відеосюжеті розповідали про те, що скласти іспити для отримання водійського посвідчення у Житомирській області можна лише у двох сервісних центрах. Такі зміни пов'язані з впровадженням так званих прозорих іспитів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сервісний центр МВС посвідчення водія водій тестування водійське посвідчення тест Гриб 
Матеріали по темі