Місто

На заробітну плату вчителям у бюджеті Житомира не вистачає понад 67 мільйонів гривень

18 December 2023, 20:31

На зарплату вчителям загальноосвітніх шкіл у 2024 році виділили 614 млн грн. Недостатність по заробітній платі працівникам шкіл становить понад 67 млн грн.

Про це 18 грудня розповіла директорка департаменту бюджету та фінансів Житомирської міської ради Діна Прохорчук під час презентації бюджету громади на 2024 рік.

«На зарплату вчителів загальноосвітніх шкіл держава нам надає 614 млн грн. Також фінансування приватних шкіл та інклюзивно-ресурсних центрів в сумі планується на 16,1 млн грн. Недостатність майже 67 млн грн, що, на жаль, змушує нас або спрямувати додаткові кошти впродовж року, якщо вони будуть, або провести заходи з економії. Внаслідок укладання грантових договорів, планується отримання коштів від міжнародних організацій. А саме 87,4 млн грн на придбання техніки комунальним підприємством «Житомирводоканал». 146 млн грн ми плануємо виділити: на модернізацію будівлі ДНЗ №15 – 4,5 млн, на облаштування лабораторій підприємництва в закладах професійно-технічної освіти – 11,4 млн, а також на будівництво житла для внутрішньо переміщених осіб – 130,1 млн грн», - розповіла Діна Прохорчук.


Фото Житомирської міської ради

Директорка департаменту бюджету та фінансів зазначила, що департамент освіти складає більше ніж 56% у структурі видатків бюджету.

«Найбільший розпорядник в нашому бюджеті громади, майже на 2 млрд, це департамент освіти, який складає більше ніж 56% у структурі видатків бюджету. При розрахунку ресурсу бюджету, який ми можемо спрямувати на видатки капітального характеру, проводиться такий розрахунок: від загальної суми надходжень віднімаються видатки на фінансування бюджетних установ на суму 1 829,7 млрд грн. Тут враховані фінансування бюджетних установ з урахуванням зростання мінімальної заробітної плати, вартості енергоносіїв та індексу інфляції. Це є обов’язкові видатки. Видатки на виконання заходів міських цільових програм – 795,1 млн грн. Це всі наші заходи, які в основному, складають видатки на утримання нашої комунальної сфери. Підтримка заходів безпеки та ЗСУ на початку року планується в розмірі 285,9 млн грн. Резервний фонд в обсязі 50 млн грн. І ми можемо при затвердженні бюджету, затвердити бюджет-розвідку в сумі 321,7 млн грн, це в основному капітальні видатки, пов’язані з ліквідацією наслідків збройної агресії. А саме, 73,5 млн – будівництво житла для ВПО, реконструкція системи теплопостачання – 15,4 млн, співфінансування грантового проєкта «Модернізація ДНЗ №15» - 8,8 млн, співфінансування проєкту КФВ по термореновації 40 дитячих садочків та шкіл у сумі 5 млн. Співфінансування проєкту по центру професійно-технічної освіти «Лабораторія підприємництва» у сумі 2,4 млн. Завершення проєкту ЄБРР модернізації громадського транспорту – 1,1 млн. Виготовлення проєктів з благоустрою – 0,2 млн і перехідні об’єкти 2023 року – 215, 3 млн. Як я казала раніше, ми маємо втрати дохідної частини поточного року, тому, на жаль, дуже багато видатків були зменшенні і ми не змогли їх провести… Тому в сумі перехідних об’єктів 2023 року враховані об’єкти, які не завершенні у 2023 році. Це будівництво захисних споруд ліцей №7, №8 та №21 на суму 77,4 млн грн, будівництво житла для ВПО – 50,4 млн, влаштування системи відновлення джерел енергії, реконструкція водопровідної та каналізаційної мереж – 44,4 млн, капітальний ремонт та реконструкція закладів освіти – 25,6 млн, та різні об’єкти і їх завершення… Реконструкція котельні та встановлення лічильників теплової енергії – 10 млн. На жаль, придбання предметів ритуальних належностей – 5,3 млн, капітальний ремонт приміщень лікарні №1 для розміщення реабілітаційного відділення – 1,4 млн. А також здійснення інших заходів з енергозбереження – 0,8 млн», - зазначила Діна Прохорчук.

Під час презентації бюджету 2024 року було зазначено, що бюджет буде складним, тому необхідно вживати заходів для економії коштів.

«Ми дякуємо міжнародним партнерам, що є можливість залучити значні суму грантових коштів. Від «GIZ» ми отримаємо 4,5 млн грн на ДНЗ №15, від «UNDP» отримаємо 11,4 млн, від Євро комісії – 130,1 млн грн, від КФВ, кредитної установи, - 148,5 млн грн. Як дохідна, так і видаткова частина бюджету розрахована відповідно до діючих норм бюджетного законодавства і може бути зменшена або збільшена відповідно до фактичних доходів і виконань видаткової частини. Всі ми розуміємо, що бюджет 2024 буде складним, тому кожному із нас, кожному керівнику необхідно прийняти максимальні заходи, щодо економії бюджетних коштів», - сказала Діна Прохорчук.

Нагадаємо, 28 листопада Міністерство освіти і науки інформувало, на наступний рік збільшують освітню субвенцію і планують з 1 січня підвищити зарплати педпрацівників на 10,4%.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 1 листопада 2023 року у місцевих бюджетах Житомирської області було 113 мільйонів залишків освітньої субвенції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет зарплата Прохорчук кошти міська рада 
Матеріали по темі