Новини компаній

Український бізнес в Європі: програма фінансування від «Південний» і RIB

28 December 2023, 10:59

Акціонерний банк Південний, що є третім за обсягом активів українським банком з приватним капіталом, спільно з латвійським Regionala investiciju banka (RIB), впровадив у життя програму «Південний West bridge». Ця ініціатива призначена для підтримки українського бізнесу в отриманні фінансування для розвитку на ринках Європи. Про деталі програми розповів Олександр Матюшенко, директор департаменту корпоративного бізнесу та член правління «Південного».


У зв'язку зі скороченням внутрішнього попиту та зростанням воєнних ризиків, українські компанії почали розглядати можливість розширення на ринках Європейського Союзу. Однак цей процес пов’язаний з певними складнощами, зокрема з необхідністю забезпечення оборотного капіталу та придбанням активів на новому ринку. Отримання банківського фінансування у цьому контексті стає однією з ключових проблем. Вітчизняні банки надають кредити з урахуванням встановлених НБУ обмежень, тоді як європейські структури через воєнний контекст, проявляють обережність у видачі позик компаніям з України. Більшість європейських банків працюють зі стандартними кредитними продуктами, спрямованими на місцеві компанії, і не завжди розуміють специфіку функціонування українського бізнесу та вимоги оцінки його кредитного ризику.

Тому дуже важливо, що «Південний» вирішив підтримати українських підприємців в такі складні часи. Комплексні рішення банку від «Південний» допомагають подолати труднощі бізнесу. Зокрема спільно з RIB розробив програму «Південний West bridge». Вона стала справжньою підтримкою для українських компаній, які прагнуть отримати фінансування для свого розвитку в Європі. Пропонуємо більш детально розглянути ініціативу.

Як працює «Південний West bridge»?

Насамперед потрібно зупинитися на учасниках ініціативи. Історія «Південного» почалася в 1993 році. Тоді Родін Юрій Олександрович і Беккер Марк Ісаакович (власники банку Південний) створили фінансову установу з приватним українським капіталом. На сьогодні банк є одним з найбільш стабільних і надійних згідно з відгуками клієнтів і рейтингами.

Другий учасник програми West bridge — RIB. Один із 10 найбільших банків на території Латвії. Він займається фінансуванням проєктів середнього і великого бізнесу. Протягом 16 років він є дочірнім підрозділом «Південного».

Серед переваг програми West bridge необхідно зазначити:

  • ліміт на компанію — до 7 млн євро;
  • ефективну ставку — від 5% річних;
  • максимальний термін кредитування — до 15 років;

В житті ініціатива реалізується таким чином: банк «Південний» вивчає та проводить оцінку бізнесу в Україні. Зокрема аналізує поточні показники клієнта та стратегії його розвитку. Важливим етапом є первинна експертиза інвестиційних планів підприємця в Європі. Після цього всі отримані дані інтегруються в єдиний периметр бізнесу, приводячи його у новий, більш масштабний вигляд.


Якщо на думку фінансового експерта нова концепція виглядає привабливо, менеджер банку «Південний» розпочинає структурування проєкту і передає його на подальший аналіз та обробку команді спеціалістів банку RIB.

Фінансисти RIB детально вивчають надані документи, розглядаючи їх як складові кредитного проєкту. Цей процес містить юридичний аналіз, оцінку забезпечення, проведення комплаєнс-процедур у відношенні всіх сторін та учасників. На завершальному етапі, з урахуванням вимог ЄС, команда ухвалює остаточне рішення щодо надання фінансування. Весь процес відбувається відповідно до нормативів та стандартів, забезпечуючи високий ступінь впевненості у прийнятих рішеннях.

Банк «Південний» протягом 30 років успішно надає фінансову підтримку середньому та великому бізнесу в Україні. На відміну від інших банків, він не лише досліджує загальні фінансові показники клієнта, але й глибоко занурюється в специфіку його галузі, проявляючи особливий інтерес до складних та високотехнологічних проєктів.

Завдяки стратегічному партнерству з банком RIB у Латвії, що входить до складу фінансової групи, «Південний» може надавати українським підприємцям унікальну програму повного комплексу рішень для успішного розвитку бізнесу в Європі.

Вже зараз ця програма є ефективною для українських компаній. Один із визначальних реалізованих кейсів — успішна угода «Біосфери». Компанія придбала європейський актив у вигляді австрійської торговельної марки Alufix та заводу в Румунії. Цей крок дозволив їй вийти на новий рівень, реалізувавши проєкт у неймовірно складних умовах — у воєнний час та в ковідних обмеженнях.

Ще один приклад реалізації програми West bridge від RIB та банку Південний, акціонери якого Родін Юрій і Беккер Марк, — допомога в придбанні парома для Ukrferry.

Компанія, що спеціалізується на транспортно-експедиторській та судноплавній діяльності в Україні, Грузії та Туреччині, не тільки змогла вижити в умовах російської блокади Чорного моря, а й розширити свою діяльність. До подій 24 лютого Ukrferry надавала послуги поромних перевезень в Чорному морі, а внаслідок вторгнення росії перепрофілювала свою діяльність на організацію гуманітарних вантажів під егідою ООН у межах проєкту The World Food Programme.

У 2021 році Ukrferry вирішила придбати ще один пором для перевезень у Чорноморському басейні. Однак здійснити цей крок було вкрай важко через труднощі фінансування в європейських банках, які не оцінюють специфіку бізнесу в Україні та не розуміють довготривалого впливу блокади Чорного моря російськими військовими кораблями. Українські банки також мали свої обмеження через втручання НБУ.

Однак RIB виявився ключовим у розв'язанні цієї фінансової задачі. Ukrferry та група компаній, яку вона представляє, вже були постійними клієнтами «Південного» та RIB. Вони отримали фінансування, попри вторгнення Росії.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Південний West bridge банк Південний бізнес Матюшенко Родін Беккер RIB 
Матеріали по темі