Суспільство

Цього року у Житомирській області планують витратити майже 4 млн грн на житло для дітей-сиріт

4 January 2024, 13:48

Начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко затвердив регіональну (комплексну) цільову соціальну Програму забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2024 рік.

Відповідне розпорядження Віталій Бунечко підписав 22 грудня 2023 року, однак оприлюднили його на початку січня 2024 року.

«На первинному обліку служб у справах дітей області перебуває 2933 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, із них 2197 дітей — під опікою та піклуванням громадян, 590 дітей виховуються у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях. В інтернатних та інших закладах області перебуває 146 дітей. На тимчасовому влаштуванні — 21 дитина. Стан забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить 73,3 % (2151 дитина). Переважна більшість із них має житло на праві користування», - йдеться у програмі.

Із загальної кількості дітей 782 взагалі не мають житла.

«У 117 дітей, які мають житло, воно перебуває у непридатному стані, у 266 — житлова площа значно менша за встановлені норми. Відповідно до законодавства 212 дітей, які досягли 16 років, перебувають на квартирному обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов (76 дітей), на соціальному квартирному обліку (5 дітей) та на двох обліках одночасно (131 дитина).До кінця 2023 року 131 дитина-сирота й дитина, позбавлена батьківського піклування, яка не має житла або мас житло на праві користування в непридатному для проживання стані чи його житлова площа значно менша за встановлені норми, досягне 18-річного віку. 743 особи з-поміж дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років не мають житла або мають житло на праві користування в непридатному для проживання стані чи його площа менша за встановлені норми. Значна частина житла, що належить дітям на праві власності або користування, потребує проведення ремонтних робіт», - зазначено в програмі.

У 2021 році на придбання житла, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, з обласного бюджету було виділено 500,000 тис. грн, із бюджетів територіальних громад 920,826 тис. грн. У 2022-2023 роках кошти на Програму не спрямовувалися.

«У 2024 році в рамках реалізації Програми територіальними громадами області заплановано придбання житла, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, та проведення реконструкції чи капітального ремонту житлових приміщень, що перебувають у власності дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на суму 3 969,700 тис. грн. Програма передбачає вжиття заходів із забезпечення дотримання житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа», - йдеться у програмі.

Фінансування Програми здійснюється коштом бюджетів місцевого самоврядування, а також коштом інших джерел, не заборонених чинним законодавством, відповідно до прийнятих місцевих галузевих програм.

Детальніше ознайомитися з Програмою забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2024 рік можна ТУТ.

Нагадаємо, 14 грудня 2023 року начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко затвердив обласну комплексну програму підтримки ветеранів війни, захисників і захисниць України, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, захисників і захисниць України на 2024-2025 роки.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 13 жовтня 2023 року лідером за кількістю всиновлених дітей з початку року стала Житомирська область.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитина-сирота програма житло розпорядження сирота соцзахист 
Матеріали по темі