Влада

Індекс цифрової трансформації в Житомирській області за рік погіршився

12 January 2024, 09:31

Міністерство цифрової трансформації України підсумувало результати роботи 2023 року за Індексом цифрової трансформації регіонів. Його мета – оцінити ефективність цифрових рішень на місцях та визначити рівень цифрової культури громадян.

Про це 11 січня 2024 року повідомляє пресслужба Мінцифри.

Дослідження Індексу відображає результати роботи CDTO і цифрових команд ОВА за рік за новими показниками вимірювання, зокрема у сферах охорони здоров’я, цивільної безпеки та доступності адміністративних послуг.

«Ми щорічно вимірюємо Індекс цифрової трансформації регіонів України, адже цифровізація громад залишається пріоритетом Мінцифри. Результати вимірювання дають змогу громадам побачити сильні та слабкі сторони і, відповідно, розвивати цифрові послуги, потрібні в їхньому регіоні. А також цифрову освіту, цифрову економіку і навіть залучати інвестиції під актуальні локальні проєкти. Прагнемо, щоб кожна громада самостійно керувала процесами цифрового розвитку», - зазначає заступниця міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

Індекс є одним з інструментів вимірювання рівня цифрової трансформації в державі. Запропонована методика ґрунтується на комплексному підході та дає змогу вимірювати як цифрові послуги, так й інфраструктуру, а також процес оцифрування в ОВА та територіальних громадах. Максимальний можливий індекс – 1 бал, він відображає показники спроможності в економіці, цифрових навичках, інфраструктурі, публічних послугах та цифровій трансформації органів місцевого самоврядування. Результати дослідження демонструють, що Індекс у межах України в середньому становить 0,632 бала. Найвище значення зафіксовано в Дніпропетровській (0,908), Львівській (0,891) та Полтавській (0,833) областях.

Індекс цифрової трансформації Житомирської області за 2023 рік – 0,560

Щодо восьми блоків оцінювання, то у Житомирської області такі показники:

Інституційна спроможність – 0,380 (за 2022 рік було 0,692);

Наявність цифрового лідера/лідерки, напрацьована та ухвалена програма інформатизації, що передбачає фінансування заходів у сфері цифрової трансформації, структурний підрозділ із цифрового розвитку в органах влади є одними з першочергових кроків, що дають змогу якісно та оперативно впроваджувати національні програми із цифровізації на регіональному й локальному рівнях.

Розвиток інтернету – 0,769 (0,909);

У час війни виникла потреба в підключенні укриттів до швидкісного інтернету та організації Wi-Fi-доступу в соціальних закладах, зокрема в дитячих садочках, закладах середньої освіти та лікарнях. Середнє значення субіндексу становить 0.632.

Розвиток ЦНАП – 0,515 (0,895);

У межах реформи місцевого самоврядування територіальні громади отримують вищу економічну спроможність та здатні розвивати сферу надання послуг для мешканців/мешканок. Розбудова мережі центрів надання адміністративних послуг є одним із можливих кроків у заощадженні ресурсів та наближені послуг до отримувачів/отримувачок. Середнє значення субіндексу становить 0.624.

Впровадження режиму «без паперів» – 0,743 (0,859);

У межах дослідження передбачалося вимірювання процесів електронного документообігу, оцифрування реєстрів в обласних державних адміністраціях та впровадження електронних послуг у закладах різного типу. Значення субіндексу становить 0.697.

Цифрова освіта – 0,552 (0,349);

Структура субіндексу «Цифрова освіта» містила 2 індикатори: залучення населення до вебплатформи Дія.Освіта та наявність електронних журналів у закладах середньої освіти. На шкалі від 0 до 1 субіндекс «Цифрова освіта» зафіксовано на рівні 0.656.

Візитівка області – 0,100 (0,400);

У цьому блоці розглянуто підхід регіону до розвитку привабливості регіону, створення інформаційних систем щодо представлення та візуалізації інформації. У середньому значення субіндексу становить 0.633.

Проникнення базових електронних послуг – 0,566 (0,646);

Впровадження цифрових послуг дає змогу зменшити бюрократичні процеси, частоту відвідування профільних закладів та витрати фінансів, а водночас – отримати необхідні послуги в зручному онлайн-форматі. У межах субіндексу вимірювали такі послуги, як єМалятко, інвентаризація об’єктів нерухомого майна, а також упровадження єдиної інформаційної системи соціальної сфери. У структурі загального Індексу питома вага субіндексу становить 0.1, а середнє значення «Проникнення базових електронних послуг» з 1 можливого має 0.666 бала.

Галузева цифрова трансформація – 0,511 (0,403).

У цьому блоці вимірюються заходи із захисту інформації та політика у сфері кіберзахисту й інформаційної безпеки в закладах охорони здоров’я, модернізації територіальної та місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення населення, а також упровадження інструментів електронної демократії в органах місцевого самоврядування. Середнє значення субіндексу «Галузева цифрова трансформація» становить 0.560.

Переглянути детальне дослідження Індексу можна за посиланням.

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2023 року Мінцифри презентувало результати цифрової трансформації в регіонах України за 2022 рік: індекс цифровізації Житомирської області був 0,692 з 1 бала.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінцифри цифровізація дослідження діджиталізація 
Матеріали по темі