Події

Постраждали матір та сестра військових та десятки інших людей: 24-річного «волонтера» з Житомирської області судитимуть за шахрайство

25 January 2024, 17:04

Благодійність за «донат» виявилась оманою: Чуднівські поліцейські завершили розслідування шахрайства.

Про це 25 січня повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«24-річний житель Чуднова впродовж 2022-2023 років розміщував оголошення у волонтерських спільнотах щодо можливості доставки корму для домашніх тварин на безоплатній основі, надання спальних мішків та радіостанцій за «донат». Саме ця сума та сума доставки стала нечесним заробітком для «добродія». На оголошення відгукнулися щонайменше 8 осіб, які втратили свої гроші», - йдеться в повідомленні.

Потерпілими виявились жителі різних міст країни, однак факти зняття готівкових коштів задокументували в місті Чуднові на Житомирщині. Поліцейські відділу поліції № 5 Житомирського райуправління розпочали перевірку в межах кримінального провадження.

Оперативним шляхом вдалося встановити, що до шахрайства причетний місцевий житель. Чоловік вигадував оголошення благодійного характеру та розміщав їх у волонтерських спільнотах регіонів, поблизу яких ведуться активні бойові дії.

«В одному з випадків 25-річний житель Чернігівської області у січні 2023 року за допомогою месенджера «Telegram» у волонтерській групі розмістив оголошення про необхідність придбання військової амуніції на потреби ЗСУ.На це оголошення відгукнувся фігурант провадження та запропонував надати амуніцію за «донат». Після того, як чоловіки домовились про угоду, житель Чернігівщини зробив 50 переказів на загальну суму 18 445 гривень. Але очікуваного товару так і не отримав», - розповідають правоохоронці.

Слідчими встановлено, що причетний до шахрайства збагатився від такої «благодійності» на близько 25 000 гривень.

Слідчі відділення поліції № 5 (м. Чуднів) Житомирського РУП завершили досудове розслідування за фактами:

  • заволодіння чужим майном, шляхом обману, вчиненого повторно, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 190 (Шахрайство) КК України;
  • розпорядження майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, у тому числі здійснення фінансової операції, тобто у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) КК України;

Йому може загрожувати позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Чуднівська окружна прокуратура.

Зазначимо, Житомирська обласна прокуратура повідомляє, що від шахрайства жителя Чуднова постраждали волонтери, військові та родини захисників.

«Серед потерпілих – матір захисника, сестра військовослужбовця, волонтер – майже десяток жителів різних областей. Вони гроші перерахували, а речі, які очікували бійці на лінії зіткнення, зокрема, й під Бахмутом, так і не отримали. Унаслідок шахрайських дій обвинувачений збагатився на майже 25 тис. грн. Одержані «донати» витрачав на розваги - казино, онлайн-ігри, купував продукти. Це не перший злочин фігуранта, пов’язаний із шахрайством. Наразі у суді стосовно нього триває розгляд ще однієї справи за аналогічним обвинуваченням», - повідомляють у прокуратурі.

Нагадаємо, у серпні 2023 року правоохоронці викрили 23-річного жителя Чуднова, який виманював кошти за військове спорядження для бійців ЗСУ та Нацгвардії та витрачав їх на онлайн-ігри, чоловіку повідомили про підозру у шахрайстві.

Як повідомляв Житомир.info, 6 квітня 2023 року правоохоронці повідомили про те, що житель Чуднова Житомирської області зареєструвався «переселенцем», аби отримати державну допомогу. Поліція розслідує шахрайство.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай донат поліція Чуднів шахрайство псевдоволонтер прокуратура поліція "донат" волонтер спорядження амуніція розслідування  
Матеріали по темі