Новини компаній

Пелюшковий дерматит — як допомогти малюкові

29 January 2024, 14:58

Пелюшковий дерматит — це поширене захворювання, що виникає в період новонародженості. Його поява пов'язана з пошкодженням ніжної шкіри немовляти через низку факторів:

  1. невчасна зміна підгузка (через що шкіра змушена контактувати з калом дитини);
  2. діарея, через яку навіть при правильній заміні памперса малюк може якийсь час контактувати з рідкими фекаліями;
  3. занадто щільне прилягання підгузка через його неправильний розмір;
  4. алергія на засоби для купання, вологі серветки та предмети гігієни;
  5. вже наявні хвороби (наприклад, атопічний дерматит).

З огляду на ці чинники попрілості розвиваються досить часто. Їх необхідно лікувати, тому що новонародженому вони приносять великий дискомфорт. Лікарі рекомендують обробляти шкіру спеціальними засобами, що мають регенеративні властивості. До них належить Бепантен, його можна використовувати в такому ранньому віці.


Як лікувати пелюшковий дерматит

Щоб позбутися проявів попрілостей, потрібно дотримуватися кількох правил:

  1. Забезпечте доступ повітря. Дерматит найкраще розвивається у теплому та вологому просторі, тому ви повинні забезпечити дитині максимально тривалі повітряні ванни. Залишайте її без підгузка і особливо ретельно слідкуйте у ці періоди за гігієною.
  2. Обробляйте уражене місце мазями, що прискорюють регенерацію шкіри - Бепантеном або цинковою маззю. Крім регенерації вони також забезпечують захист від приєднання вторинної інфекції, оскільки шкіра, схильна до дерматиту, має вкрай слабкий захисний бар'єр.
  3. Очищайте шкіру від сечі та калу. Після кожного випорожнення необхідно підмити малюка під проточною водою та переконатися, що ви видалили зі шкіри всі залишки виділень. Серветками не можна забезпечити чистоту, проте вони можуть бути джерелом алергії, тому їх використовувати не рекомендується.
  4. Часто змінюйте підгузок. Немовля не повинно знаходитися в мокрому підгузку, тому ви повинні змінювати його після перших ознак вологості. При цьому краще показують себе ті памперси, в яких рідина адсорбується гелевим шаром.


Дотримуючись цих правил, можна досягти відмінних результатів у лікуванні. Однак пелюшковий дерматит може ускладнюватися приєднанням вторинної інфекції — бактеріальної або грибкової. Призначати дитині будь-які препарати для лікування цього ускладнення забороняється. Якщо виникає неприємний запах, пустули, нетиповий наліт або гній, необхідно терміново звертатися за допомогою до лікаря. У цьому випадку буде проведено діагностику, яка дозволяє визначити збудника. Потім фахівець призначить відповідне лікування — протигрибкові чи антибактеріальні препарати. Іноді розвивається також атопічний дерматит через гіперергічну реакцію імунної системи на подразники. Для лікування можуть призначити легку гормональну терапію.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дерматит пелюшка дитина 
Матеріали по темі