Економіка

У Житомирській області майже 10 тисяч платників податків зареєструвалися упродовж 2023 року – на понад 3 тис. більш ніж минулого

29 January 2024, 16:56

У зв’язку зі стрімким розвитком бізнесу в Україні з’являється все більше тих, хто відкриває власну справу.

Ми вирішили поцікавитися у державній податковій службі, скільки ж минулого року зареєструвалося платників податків на Житомирщині.

«Станом на 1 січня 2024 року у Головному управлінні ДПС у Житомирській області на податковому обліку перебувало 89,4 тисячі платників податків. Із них 34,1 тисячі – це юридичні особи, 54,6 тисячі – це самозайняті особи, фізичні особи-підприємці і особи, які проводять незалежну професійну діяльність, їх 675. Хочу зазначити, що протягом 2023 минулого року зареєструвалося до ГУ ДПС стали на облік 9803 платники. І це на 3,3 тисячі більше, аніж у 2022 році. І для порівняння, ще згадаю про 2021 довоєнний рік, зареєструвалося 8,5 тисяч платників податків», – розповідає начальниця управління податкових сервісів ГУ ДПС у Житомирській області Оксана Пахолюк.

До прикладу, серед осіб, які зареєструвалися у минулому році найпопулярнішим видом діяльності є: роздрібна торгівля, надання послуг перукарнями та салонами краси і діяльність ресторанів.

Можна зазначити, що кількість осіб, які вирішили припинити свою діяльність з початком повномасштабного вторгнення зменшились.

«У динаміці, скажу, у 2021 році це 7,2 тисячі платників, у 2022 році це 5,9 тисячі. У 2023 році це 5,7 тисячі платників податків. Слід зазначити, що у минулому 2023 році виявили фізичних осіб, які займалися підприємницькою діяльністю без державної реєстрації 12 осіб», – говорить Оксана Пахолюк.

Наприкінці минулого року для платників податків, ДПС України запровадили електрону чергу для попереднього запису.

«Для того, щоб записатися в електронну чергу, необхідно зателефонувати до контакт-центру ДПС України за номером телефону 0800 501 007 і обравши напрямок, натиснувши кнопку 6. Як ви зателефонуєте, необхідно повідомити, яку саме адміністративну послугу ви хочете отримати і повідомити, зручний для вас день та час, узгодити їх. І це, звичайно, полегшить вам отримання послуги і надасть можливість правильно, раціонально використати свій час. Альтернативою відвідування центрів обслуговування платників є використання електронних сервісів. І один із них – це застосунок «Моя податкова». За допомогою даного сервісу можна подати декларацію, переглянути розрахунки з бюджетом, отримати відомості про виплачені вам доходи», – каже Оксана Пахолюк.

Нагадаємо, протягом 2023 року платники податків сплатили до місцевих бюджетів Житомирщини 923,1 млн гривень земельного податку та орендної плати.

Як повідомлявЖитомир.info, на підтримку Збройних сил України платники Житомирщини за 2023 рік спрямували до Держбюджету понад 1 млрд грн військового збору.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: податок податки ДПС платник податків Пахолюк  
Матеріали по темі